Belföld koronavírus

Müller Cecília: Nem kedvezőek a számok

Szlovénia területén szerdától nincs szükség negatív eredményű PCR-teszt igazolására, amennyiben a beutazó személy a határ mindkét oldalán földterülettel rendelkezik és mezőgazdasági vagy erdészeti céllal utazik be az országba – hangzott el az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy a szlovén kormány döntése alapján mentesülnek a tíz napos karantén alól a munkáltatói igazolással rendelkező ingázók is. Hasonló mentességet élveznek azok is, akik tranzitcéllal legfeljebb 12 órát tartózkodnak Szlovéniában, valamint a diplomáciai, konzuli képviseletek munkatársai és az oktatási-tudományos tevékenységben vagy kutatásban résztvevők

Megerősítette azt is, hogy a kormány szerdán tárgyal a határzár meghosszabbításáról, a döntésről pedig majd a csütörtöki kormányinfón tájékoztatnak.

A magyar megbetegedési adatoknak megfelelően szív- és érrendszeri betegségben, illetve daganatos megbetegedésben szenvedők halnak meg koronavírusban – mondta el Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos hozzátette, hogy azok, akik kórházban vannak, középsúlyos vagy súlyos tüneteket mutatnak. 54-en vannak lélegeztetőgépen és ezek a számok nem kedvezőek, mert folyamatosan növekszik a kórházban kezeltek száma – tette hozzá.

Naponta 10-12 ezer tesztet végeznek és mindenkinél elvégzik a vizsgálatot, akinek szüksége van rá, jegyezte meg a tiszti főorvos.

Müller Cecília emlékeztetett arra, hogy október 1-jétől kezdődik el a hőmérés az iskolákban, amellyel kapcsolatban a Klebelsberg Központ úgy tájékoztatott korábban, hogy az intézmények felkészültek. Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy ha egy gyereknek az iskolába érkezéskor 37,8-nál magasabb értéket mérnek, annak később az iskolában újra megmérik a lázát és ha az eredmény továbbra is magas marad, akkor hazaküldik.

Újságírói kérdések

  • Nem tervezik kötelezővé tenni a maszkviselést zárt sportklubokban és edzőtermekben. Ne legyen zsúfoltság, szellőztessenek sokat, fertőtlenítsenek – tanácsolta Müller Cecília, hozzátéve, hogy inkább a szabadban való sportolást javasolja.
  • Mennyire veszélyes az, ha egy általános egészségügyi állapotban lévő ember egyszerre kapja el a influenzát és a koronavírust? Nehéz megmondani, mert itt két különböző vírusról van szó, de mindkettőnek a célszerve a felső és alsó légutak, de a koronavírusról már azt is tudni, hogy az egész szervezetet megbetegíti, mert gyulladást okoz az erekben. Valószínűleg azonban sokkal több szövődménnyel járhat, ha egyidejűleg csak egy kórokozóval kell megküzdenie a szervezetnek.
  • A tünetes gyermek esetében szükség van a negatív tesztre a közösségbe való visszatéréshez, viszont tünetmentes gyermek és kontaktszemély esetében 10 nap után teszt nélkül visszatérhet a gyermek a közösségbe.
  • Jelenleg 21 városban figyelik a vírus örökítőanyagának mennyiségét a szennyvízben.
  • A járványügyi adatok alapján, a laboratóriumi vizsgálatok és a betegszámok alapján csökken a reprodukciós szám.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik