Belföld

Novák Katalin: Addig lesz iskola, amíg biztonságosan fenntartható a helyzet

A kormányfő azt kérte, új minisztere „adjon bele mindent”.

Miniszterként azon dolgozik, hogy a koronavírus-járvány miatt se csökkenjen a családok életszínvonala, mondta a Magyar Nemzetnek Novák Katalin. A kormánylapnak adott interjút szemléző állami hírügynökség szerint az új miniszter közölte, ha a baloldal kerülne hatalomra, elvennék a családoknak járó támogatásokat, ő viszont  soha nem látott léptékű otthonteremtési programot ígért.

Miniszteri kinevezéséről elárulta, Orbán Viktor azt kérte tőle, hogy

adjon bele mindent.

Szerinte az elmúlt években rengeteg eredményt értek el, de komoly kihívás, hogy a családok életszínvonala ne csökkenjen le drámaian és tartósan, hosszan sorolta céljait, de jelezte, az biztos, hogy
amíg a Fidesz kormányoz,

kabinetkérdés a családok támogatása.

Marad a családi típusú adórendszer: minél több gyermeket nevel valaki, annál többet tud a jövedelméből megtakarítani.

Arra a kérdésre, van-e vészforgatókönyvük arra az esetre, ha a koronavírus-járvány miatt újra be kell zárni az iskolákat, óvodákat, Novák Katalin kitérő választ adott.

Amíg lehet, a gyerekeknek biztosítani kell, hogy járhassanak óvodába és iskolába. A nemzeti konzultáció alapján kijelenthetjük, hogy ez az emberek többségének akarata is. Sokan jöttek rá az elmúlt hónapokban arra, mit ad az iskola vagy az óvoda a gyermekeknek. Fontos, hogy az ország működhessen, de csak úgy, ha képesek vagyunk betartani a szabályokat és vigyázni egymás egészségére. Addig lesz iskola, amíg biztonságosan fenntartható a helyzet.

Szerint ez Nyugat-Európában is így van. A jövőben is a járványügyi szakemberek véleménye dönt,

ha ne adj’ isten olyan helyzet áll elő, hogy otthon kell maradni a kisgyerekekkel, erre kiemelten fogunk figyelni, hiszen nem várható el, hogy valaki a kisgyermekét egyedül hagyja otthon.

Azt mondta, a nemzeti konzultáció tanulsága az volt, az emberek nem akarják az ország ismételt lezárását. Ha a járványügyi szakemberek álláspontja miatt változtatni kell,

akkor mindent meg kell tenni azért, hogy az emberek is megértsék a döntés szükségességét, így kövessék is azokat. (…) Ha az emberek szándéka ellenére vezetünk be védelmi intézkedéseket, nem fogják betartani azokat.

Azt mondta, ő sem szereti a maszkot, érthetőnek tartja, ha az emberek belefáradnak a korlátozásokba, ezért kell elérni, hogy szövetségesek legyenek a védekezésben.

Az interjúban Novák Katalin megnevezte csapatát. Zsigó Róbert lesz a parlamenti, Ekler Gergely a stratégiai államtitkára. Beneda Attila és Rácz Zsófia helyettes államtitkárok felelnek a családügyi és a fiatalokkal foglalkozó területért, Magyar Judit pedig koordinációért felelős helyettes államtitkár lesz.

Ami az iskolákban történik, sokkal inkább emberkísérlet, mint a szuperkupadöntő
Nincs egységes protokoll, a tesztelési gyakorlat kaotikus, a karanténkötelezettség megállapítása pedig következetlen – ilyen körülmények között zajlik az őszi tanév első hónapja számos magyar iskolában. A pedagógusok nem értik, velük miért nem törődik senki, a szakszervezet pedig sötét jövőt vizionál, ha nem lesz változás a szabályozásban.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik