Belföld

Szijjártóék pont azt tették, amiért listázták a magyar újságírókat

Keresztény érzékenyítő kurzusnak tekinthető médiakonferenciát rendeztek egy éve.

A Népszava emlékeztet rá, tavaly szeptemberben tartották a  Ludovika Campuson a Budapest Forum for Christian Communicators című rendezvényt. Azt a külügyminisztérium és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szervezte. A lap szerint a szervezésben számos magyar nagykövetségnek részt kellett vennie, össze kellett állítaniuk egy listát a résztvevőként, előadóként szóba jöhető közéleti személyekről, újságírókról.

Erről a listáról hívták meg a kiválasztottakat a rendezvényre. A lap szerint az nem meglepő, hogy ilyen konferenciát szerveznek, de az már pikáns, hogy közben a külügyi tárca bírálja egyes országok Budapesten működő nagykövetségeit, amiért támogattak magyar újságíróknak szánt projektet. A távozó indexesek új lapja, a Telex írta meg, hogy a tárca részletes adatokat kért az uniós országokban működő magyar nagykövetségektől azokról a külföldi szakmai utakról, amelyeken a hazai médiumok újságírói vettek részt.

Menczer Tamás államtitkár a minap az ATV-ben ezt nem tagadta. Szerinte „a magyar ügyekbe történő külföldi beavatkozásként értékelték” a kurzusokat, amelyek mögött „Soros-szervezetek állnak”, az pedig már politikai ügy. Bár szerinte a listázás nem problémás, az igen, hogy nyilvánosságra került,

úgy látszik, külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert, még mindig szivárognak dokumentumok.

A Népszava felidézi, hogy az államtitkár egyébként tavaly maga is  ott volt a Ludovikán, ahol arról beszélt, hogy

a kereszténység, a keresztény értékek és a kereszténydemokrácia nem a múlt, hanem a jövő.

A Népszavával egyébként az egyetem azt közölte, ők csak helyszínt biztosítottak, minden mást a külügyi tárca intézett. A minisztérium egyelőre nem válaszolt arra, honnan érkeztek a részvevők, mennyibe került a rendezvény.

Kiemelt kép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megérkezik a Külügyek Tanácsa (KÜT) ülésére Brüsszelben 2020. szeptember 21-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik