Belföld

Szijjártóék listázták a magyar újságírók külföldi szakmai útjait

A Telex birtokába jutott egy dokumentum, amelyből az derül ki, hogy a Külügyminisztérium listázta a magyar újságírók szakmai útjait. Ezt később a minisztérium el is ismerte.

A Külügyminisztériumban listázták magyar újságírók külföldi szakmai útjait “Tájékoztatás kérése magyar újságírók…

Közzétette: Telex.hu – 2020. szeptember 20., vasárnap

“Tájékoztatás kérése magyar újságírók szakmai látogatásairól a fogadó országban” tárggyal írt levelet idén júniusban Magyar József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára. A címzettek között az Európai Unióban található magyar nagykövetségek szerepeltek, a levél a Telexhez is eljutott.

A szerkesztőség a Facebook-on azt írja, hogy a levélben Magyar arról érdeklődött, hogy a nagykövetségek tudomása szerint a fogadó ország az elmúlt években szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, voltak-e ilyen látogatások. Amennyiben igen – folytatta a levél – mikor történtek az utazások, “milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”.

A Telex a levél tartalmáról részletes kérdéssort küldtünk a KKM sajtóosztályának. Túl azon, hogy mi volt az oka a sietségnek, kíváncsiak voltunk, miért volt szükség egyáltalán ilyen lista összeállítására, valamint, hogy mihez kezdtek az összegyűjtött információkkal.

Kérdésükre a KKM a következő választ küldte:

A KKM – feladatából is adódóan – mindent megtesz a magyar belügyekbe történő külföldi beavatkozások ellen, az ilyen támadások mögött a tapasztalatok szerint általában Soros-szervezetek állnak.

Az adatbázis létrehozásának céljáról megkérdezték Menczer Tamást és Szijjártó Pétert is, de egyikük sem válaszolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik