Belföld

„Külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert” – mondta Szijjártó államtitkára a friss szivárogtatásról

Menczer Tamás külügyi államtitkár volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának a vendége, és az interjú végén megkapta Rónai Egontól azt a kérdést, hogy valóban készít-e listát újságírókról a Külügyminisztérium. Mi is beszámoltunk róla a Telex nyomán, hogy kiszivárgott egy dokumentum, amely szerint az uniós tagállamok magyar nagykövetségétől kért információt a tárca újságírók szakmai útjairól.

Menczer azt válaszolta:

ez egy kiszivárgott dokumentum. Ez maga egy érdekes dolog. Úgy tűnik, a külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert, még mindig szivárognak dokumentumok.

Ezt a kijelentést nehéz lett volna nem fenyegetésnek értékelni, Rónai Egon vissza is kérdezett, de az államtitkár ragaszkodott hozzá, hogy nem volt az.

Nem. Miért lett volna fenyegetés?

Menczer így folytatta:

Itt az a helyzet, hogy mi nem listázunk újságírókat. Se ilyen szándékunk, se tudásunk sincs hozzá.

Aztán mégis arról kezdett beszélni, hogy gyűjteni kezdtek adatokat újságírói látogatásokról. Menczerék ugyanis azt látták, hogy „a Soros-szervezetekhez” köthető, érzékenyítő kurzusokat tartanak újságíróknak. „És itt együttműködő partnerként vannak feltüntetve különböző budapesti nagykövetségek is.”

Az államtitkár így zárta a válaszát:

Nekem az a feladatom a Külügyminisztériumban, hogy politikai ügyekkel foglalkozzak. És ezt egy politikai ügynek tekintem, hogy Soros György finanszíroz médiakurzusokat baloldali újságíróknak.

Menczer ugyanis azt, hogy újságírók kurzusokon vesznek részt „politikai támadásnak minősíti.”

Kiemelt kép: MTI / Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik