Belföld

Publicus magyarázat Orbán „libernyákozására” 

A kormányfőnek aktivizálnia kell híveit a „lekolbászolt” ellenzék ellen.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából készített reprezentatív kutatást a 2022-es ellenzéki összefogásról. A felmérés ugyan jóval azt megelőzően készült, hogy a kormányfő központi politikai témává emelte a libernyákozást, a lap szerint mégis magyarázat rá.  Orbán Viktor Magyar Nemzetben publikált írása azt szolgálta, hogy meglehetősen heterogén táborát felrázza.

Orbán Viktor a kolbászhoz hasonlítja az ellenzéket
A magyar kormányfő aktív szókincsének része lett a „libernyák”. 

A Publicus Intézet szerint minden második megkérdezett hallott róla, hogy a 106 egyéni körzetben közös ellenzéki jelölt indul. Erről  legkevésbé a Fidesz szavazói (38%) és a bizonytalanok (41%) értesültek. Minden második válaszadó (az ellenzékiek háromnegyede) szerint ez növeli az ellenzék győzelmi esélyeit, míg a fideszesek fele szerint inkább csökkenti.

 

 

 

 

Tízből négy megkérdezett szerint az ellenzéknek akkor van nagyobb esélye győzni, ha egy listán indul. Így véli az ellenzékiek csaknem kétharmada (18 százalékuk a két lista, 11 százalékuk pedig a pártok külön indulásának a híve), míg a Fidesz-tábor 31 százaléka szerint az a jó ellenzéki stratégia, ha minden párt külön indul.

A válaszadók többsége szerint növeli/inkább növeli az ellenzék győzelmi esélyeit, ha közös a miniszterelnök-jelölt. Az ellenzéknél ez az arány 85, a Fidesz szavazóknál 35 százalékos.

 

A Népszava szerint a felmérés arra utal, hogy Orbán Viktor hívei egyelőre nem érzik a veszélyt, amit a formálódó ellenzéki összefogás jelent, a kormányfő ezért elérkezettnek látta az időt, hogy felszólítsa őket, készüljenek a harcra a libernyákok ellen, akik mögött még mindig ott áll Soros György. 

Módszertan

A felmérés augusztus 27 – 31. között készült a felnőtt népességet reprezentáló 1017 ember telefonos megkérdezésével. A kutatás  nem, életkor, végzettség, településtípus szerint reprezentálja a magyar lakosság összetételét, így az adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar megkérdezésével kaptak volna.

Végre kiderült, hogy mondják angolul, hogy libernyák
Angolra fordították Orbán Viktor írását, benne új kedvenc kifejezésével.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik