Belföld

Az EU globális megoldása a COVID-19 krízisre (x)

Ha a koronavírus veszélyt jelent egy országra, akkor minden országra veszélyt jelent. Az Európai Unió és tagállamai (az egységes „Európa együtt” program keretében) 36 milliárd eurós felajánlást tettek a konfliktusokat, természeti katasztrófákat, politikai instabilitást vagy egyéb krízist átélt lakosság víruskezelési erőfeszítéseinek támogatására. „Ezt a csatát csak összehangolt, globális válaszlépésekkel nyerhetjük meg,” – mondta az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen – „ezért támogatni fogjuk partnereinket.”

A sürgős igények kezelése

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 2020 februárjában meghirdetett koronavírus-reagálási terv alapján az elsők között cselekedve az EU azonnal 30 millió eurót biztosított azon 10 ország számára, amelyek már akkor sürgető humanitárius válsággal küzdöttek. 2020 májusában további 50 millió euró keretösszeget különítettek el a legsúlyosabban érintett régiókban, például a Száhel-övezetben, Jemenben vagy az Északnyugat-Szíriában élők megsegítésére.

2020 májusa óta az EU a humanitárius légihidakat is felhasználta, hogy 1 100 tonna orvostechnikai eszközt és humanitárius ellátmányt, valamint több mint 1 700 szakembert szállítson a konfliktusok sújtotta régiókba szerte a világon.

A menekültek és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő közösségek támogatása

A vírus terjedésének legkiszolgáltatottabb érintettjei közé tartoznak a menekültek és a konfliktusok miatt egy országon belül a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek. Afganisztánban az EU segíti az érintett családok, továbbá az Iránból és Pakisztánból visszatérők védelmét. Bangladesben az EU anyagi támogatást biztosított az ország 900 000 rohingya menekültjét ellátó klinika működtetésére.

Ezenkívül az EU humanitárius segítségként szappant és fertőtlenítőszereket adományozott a Libanonban élő szíriai menekültek számára, segítve a vírus terjedésének megakadályozását a menedékhelyeken élők körében.

Forrás: EU

Kritikus fontosságú orvostechnikai eszközök szállítása és helyszíni támogatás

Augusztusban az EU polgári védelmi mechanizmusának rescEU-készleteiből sebészi maszkokat juttattak el a Horvátországban, Montenegróban és Észak-Macedóniában élők részére. Szintén az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében, egy 6 szakértőből álló olasz sürgősségi orvoscsoportot telepítettek Azerbajdzsánba, ahol 2 hetet töltöttek el a vírus elleni küzdelmet segítve.

A világjárvánnyal összefüggésben a humanitárius támogatás most fontosabb, mint valaha. A kiszolgáltatott lakosság támogatásával az EU nemcsak a legrászorultabbakat védi, hanem a globális közösséget is segíti a vírus elleni hatékony és fenntartható védekezésben.

Az Európai Bizottság által támogatott tartalom.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.