Belföld koronavírus

Főorvos: minden, intenzív terápiás szakvizsgával rendelkező ember ért a lélegeztetőgépekhez

Magyarországon nincs olyan, intenzív terápiás szakvizsgával rendelkező ember, aki ne értene a lélegeztetőgépek kezeléséhez – nyilatkozta Madurka Ildikó aneszteziológus és intenzív terápiás főorvos a közmédiának. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet munkatársa hozzátette: az egyes típusokkal való megismerkedés igényelhet pár nap betanulást, de a lélegeztetőgépek működésének elve ugyanaz.

Az intenzív terápiás szakorvosok egyetemi és a szakvizsgához szükséges tanulmányaik alapján ismerkednek meg a lélegeztetés elveivel, a lélegeztetőgépek használatával. Rajtuk kívül az osztályon dolgozó szakápolók is ismerik a gépeket, de azok beállítása, hogy a lehető legkisebb károsodás mellett a lehető legjobban oxigenizálják a betegeket, az intenzív terápiás szakorvos feladata, közölte.

A főorvos elmondta, nekik még nem romlott el lélegeztetőgépük, de annyi tartalék van, hogy az sem jelentene gondot. Ezért nem látja szükségesnek, hogy egy műszaki szervizes szakember napi 24 órában jelen legyen a lélegeztetőgépek mellett. Ráadásul ha egy lélegeztetőgép meghibásodik, a műszertechnikus csak az egyszerűbb feladatokat tudja helyben ellátni, a berendezések szervizelése a gyártó és a forgalmazó feladata.

Madurka Ildikó tájékoztatása szerint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben jelenleg ugyanúgy működik mellkassebészet, a tüdőbeteg-ellátás, a rehabilitáció, a krónikus lélegeztetett betegek ellátása, mint békeidőben. Emellett állítottak be csaknem száz ágyat a koronavírusos betegek ellátására.

A Covid intenzív részlegen tizennégy ágy áll rendelkezésre, amelyeken most tizenkét beteget lélegeztetnek, míg a 83 középsúlyos ellátásra szolgáló ágyon pénteken 36 betegük volt. Felhívta a figyelmet arra, hogy csak az intenzív kapacitások kezdenek megtelni, de van egy betegellátási utasítás arra is, hogy ha a két kijelölt intézmény – a Dél-Pesti Centrumkórház és a Korányi – intenzív kapacitása megtelik, melyek azok a következő fővárosi kórházak, amelyek hadra foghatók.

A lélegeztetőgépekhez szükséges szakemberek számáról azután kezdődött vita, hogy a Népszava a birtokába került dokumentumok alapján megírta, hogy a koronavírusos betegek kezelésére kijelölt Korányiban és a Szent Lászlóban annyi a súlyos beteg, hogy az intézményekben a „lélegeztető kapacitás betelt”. Orbán Viktor miniszterelnök ezután kereste fel a Korányit, ahol az ügyeletes orvos azt mondta neki, a gépek számával nincsen gond, de a működtetésükhöz technikus is kell elég. A Népszava szombaton arról írt, hogy megkezdődött az egészségügyi dolgozók átvezénylése a Korányiba.

Kiemelt kép: Műszerészek lélegeztetőgépeket ellenőriznek egy raktárban az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 4-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik