Közélet koronavírus

Népszava: Átvezénylik az egészségügyi dolgozókat a Korányiba, pedig Orbán szerint nincs létszámhiány

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet kérelmére a népegészségügyi feladatkörében eljáró Budapest Főváros Kormányhivatala – egészségügyi válsághelyzeti ellátás biztosítása érdekében – kirendelés szükségességéről döntött

– olvasható a Népszava birtokába került, csütörtöki keltezésű kormányhivatali határozatban. A dokumentumból kiderül, hogy a kórház már szeptember 14-én, hétfőn azt írta:

A járványügyi feladatok maradéktalan ellátásához az ágyszámkapacitás adott, a humán erőforrás saját erőből nem biztosított.

Mindez azért is különösen érdekes, mert Orbán Viktor kormányfő pénteki rádióinterjújában erős szavakkal cáfolta a Népszava korábbi értesüléseit. Orbán úgy fogalmazott:

a baloldali sajtóban elterjedt az a hír, hogy nincs elég ágy meg kapacitás a Korányiban, és gondoltam, hogy akkor így hajnalban kimegyek.

Ez volt az a nagy figyelmet kapott látogatást, amelyen egy ügyeletben lévő orvos azt mondta a miniszterelnök érdeklődésére, hogy korábban sem a lélegeztetőgépek számával volt probléma, de azokhoz szakszemélyzet is kell.

Orbán elment a Korányiba, ahol a szemébe mondták, hogy a lélegeztetőgépekhez szakemberek is kellenek
A miniszterelnökkel azt is közölte egy egészségügyi dolgozó, hogy a korlátozások szerintük nem elég szigorúak.

A Kossuth Rádióban Orbán azt mondta: „természetesen van elegendő hely, van elegendő lélegeztetőkészülék, és most még van elegendő ember is.” A Népszava szerint kérdés, hogy ha van elegendő ember, akkor mi szükség kirendelésre, és a csütörtöki határozatban miért az áll: a kórház már négy nappal korábban létszámhiányról számolt be.

Ráadásul a lap birtokában van a Nemzeti Népegészségügyi Központ szeptember 14-ei határozata, amely szerint

a Dél-pesti Centrumkórháznak (egykori Szent László) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnek már nincsen szabad lélegeztetőkapacitása.

A Müller Cecília országos tisztifőorvos által aláírt határozat szerint a fővárosi Szent János Kórház helyett más kórházakba kell szállítani a súlyos állapotú kardiológiai és belgyógyászati betegeket. Indoklásként a Szent János kórház orvosigazgatójának jelentését említik: „A telefonon kapott tájékoztatás szerint az elsődleges ellátásra kijelölt két Covid-ellátó központ lélegeztető kapacitása betelt. Miniszter úr utasítására kórházunknak kell következő ellátóhelyként belépnie.”

A lap úgy tudja, hogy az egészségügyi dolgozók vezényléséről szóló határozatot csütörtök este fél hatkor több fővárosi kerületi rendelő is megkapta, és ebben közölték azt, hogy az adott ellátóhelynek hétfőtől hány szakembert kell átküldenie a Korányi tüdőgyógyintézetbe a koronavírusos betegek ápolására.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik