Belföld koronavírus

A legtöbb idegenvezető budapesti, de éppen ők nem pályázhattak segítségre

Caesar Évával, a Magyar Idegenvezetők Szövetségének (MISZ) elnökével készített interjút a Növekedés.hu. A beszélgetésben a szakember elmondta: összesen 149 vidéki idegenvezető kapott egyszeri támogatást egy pályázat keretében, a munka nélkül maradt több ezer idegenvezető jelenleg sem adókedvezményt, se kormányzati segítséget nem kap. A kisvállalkozók is csak júniusig mentesültek a járulékfizetés — tehát nem az adófizetés — alól.

Caesar Éve elmondta: a magyarországon élő és dolgozó idegenvezetők mind egyéni vállalkozók, egyetlen alkalmazott sincsen köztük. Egy márciusi kormányrendelet szerint azok az egyéni vállalkozó idegenvezetők, akik hagyományos módon adóznak (KIVA, EVA, stb.) kaptak felmentést a járulékok fizetése alól márciustól júniusig. Az adófizetés alól ők sem kaptak felmentést, mindössze a járulékokat engedték el. Csakhogy a legtöbb idegenvezető KATA (kisadózók tételes adója) szerint adózik, ők pedig nem tartoztak ebbe a körbe.

A másik lehetőség, amit Ceasar Éva szerint kaptak, egy pályázati lehetőség volt: augusztus 7-i beadási határidővel vidéki lakcímmel rendelkező idegenvezetők pályázhattak 200 ezer és 1 millió forint közötti összegre, melynek fejében túraleírásokat kell készíteniük, és a költségeikkel kell elszámolniuk. 155-en nyújtották be a pályázatukat, ebből 149-et fogadtak el.

Sajnos a budapestiek nem voltak jogosultak pályázni, holott az idegenvezetők nagy többsége, mintegy 4000-ren Budapesten élnek. Viszont az idegenvezetői igazolvány az egész országban érvényes. Jelenleg nem kapnak semmilyen segítséget az idegenvezetők

— tette hozzá a szakember.

Magyarországon mintegy 4500-5000 idegenvezető dolgozik Budapesten és vidéken. Március közepe óta gyakorlatilag nincs idegenvezetői munka.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: MTI/MTVA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik