Belföld

Nem ússzák meg, hogy kiirtották a Natura 2000-es balatoni erdőt

Miután nem telepítette vissza a kiirtott balatonfűzfői Natura 2000-es erdőt a Balaton Sport Klub Kft., végrehajtási eljárást indított a Veszprém Megyei Kormányhivatal a kötelezettség kikényszerítése érdekében – ezt válaszolta Orbán Balázs a Miniszterelnökség államtitkára Vadai Ágnes DK-s képviselőnek.

Ahogy azt korábban megírtuk, a balatonfűzfői sétány mentén elterülő vízparti erdő jelentős részét letarolták Marton Béla korábbi polgármester engedélyével a múlt év elején, miután az októberben leváltott független polgármester fia, Marton András ide álmodott meg egy strandröplabdapályát.

Az erdő Natura 2000-es oltalom alatt állt, de a természetvédelmi védettség tényét a polgármester minden fórumon tagadta, míg végül a kormányhivatal másodfokon is kimondta, hogy a fakivágások természetvédelmi területen történtek. A Balaton Sport Klub Kft. még a fakivágás tényét is tagadta, azt állítva, hogy csak az ingatlan helyreállítását végezték el. Ezt a védekezést a kormányhivatal nem fogadta el, habár a Pest Megyei Kormányhivatal álláspontja szerint környezetkárosodás nem állapítható meg, és a nagy kiterjedésű természetvédelmi területen nincs nagy jelentősége a tarvágásnak.

A másodfokú határozatban törölték az első fokon kiszabott 500 ezer forintos pénzbüntetést, de

kötelezték az erdőirtást végrehajtó Balaton Sport Klub Kft.-t, hogy az elsőfokú határozatában meghatározott módon 2020 április elsejéig telepítse újra a fákat a kipusztított területen.

Az újratelepítés viszont egyelőre nem történt meg, habár körülbelül tíz, kisujjnyi vastagságú faágat dugott valaki a földbe, mindegyiken egy piros szigetelőszalag található.

Az októberi önkormányzati választáson Szanyi Szilvia kapta a legtöbb szavazatot Balatonfűzfőn, de a képviselő-testületben kisebbségbe került a Marton Bélát is soraiban tudó ellenzékkel szemben. Amelynek szavazataival nemrég utasították a polgármestert, hogy alkalmazzon egy ügyvédet, aki köteles az állammal szemben azt képviselni, hogy töröljék a nyilvántartásból a 3000 négyzetméteres lepusztított terület Natura 2000-es védettséget. Orbán Balázs válaszából viszont úgy tűnik, nem ússza meg a Balaton Sport Klub Kft. az erdő visszatelepítését.

Marton Béla egyébként sokáig azt állította, családjának semmi köze a strandröplabda-beruházáshoz, de aztán kiderült, hogy a címük ott virít a taoszerződésen.

Most perrel próbálják levetetni a Natura 2000-es védettséget a kiirtott erdőről
Balatonfűzfőn a volt polgármester mögött álló többség ragaszkodik a terület beépítéséhez, ahova fia egy strandröplabdapályát álmodott meg.

kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik