Belföld

A Jobbik nem állíthat jelöltet, így a többi ellenzéki párt indítja Bíró Lászlót a borsodi időközi választáson

A Kúria pénteken helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amelyben az NVB visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételét jelölőszervezetként az október 11-ei tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú egyéni választókerületében a motorbalesetben elhunyt fideszes Koncz Ferenc helyére választanak parlamenti képviselőt. A Fidesz a politikus lányát, Koncz Zsófiát indítja, és összeszedte már a szükséges ötszáz aláírást az induláshoz a független Tóth Ádám is, akit az ISZOMM és a Magyar Szolidaritás Mozgalom támogat.

A Jobbik augusztus 18-án kérelmezte, hogy vegyék nyilvántartásba jelölőszervezetként, a párt azt a Bíró Lászlót tervezte indítani, aki 2014-ben 31,64 százalékot ért el a körzetben, és így második lett Koncz Ferenc mögött. A helyi választási bizottság nyilvántartásba vette jelölőszervezetként a Jobbikot, a Fidesz azonban fellebbezést nyújtott be az NVB-hez, amely hétfőn a korábbi döntést megváltoztatva visszautasította a Jobbik kérelmét, és ezt a döntést hagyta helyben a Kúria is.

Az NVB határozata alapján a Jobbik nyilvántartásba vételi kérelmét olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos.

Jelölteket szeptember 4-én 16 óráig lehet bejelenteni az időközi választásra, az ellenzéki pártoknak – amelyek támogatják Bírót – addig kell eldönteniük, hogy a politikus függetlenként vagy másik párt(ok) színeiben induljon-e. A Jobbik közleményében azt írta, a párt nevét „a Fidesz letilthatja a szavazólapról”, de azt senki nem tilthatja meg, hogy jobbikosok kampányoljanak és segítsék győzelemre Bíró Lászlót.

Bíró nemrégiben bocsánatot kért korábbi rasszista és antiszemita megnyilvánulásai miatt.

Frissítünk!

Jakab Péter, a Jobbik elnöke a Facebookon azt írta: konzultált a többi ellenzéki párt elnökével, és közös döntésük alapján Bíró Lászlót az összes többi ellenzéki párt jelöli, így azok színeiben indul a választáson.

Kiemelt kép: Bíró László Facebook-oldala

Ajánlott videó