Belföld

Miután Szijjártó hazajött, visszakapcsolták a luxusjacht helyzetjelzőjét

Több mint egy hétre eltűnt a térképről az a Lady Mrd nevű luxusjacht, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter töltötte szabadságát az Adrián.

A milliárdos, Szijj László tulajdonában lévő, de máltai zászló alatt hajózó jachton augusztus 16-án kapcsolták ki a nyomkövető rendszert, miután észlelték, hogy az Átlátszó fotósa fényképeket készített a fedélzeten tartózkodó politikusról a horvát partok közelében.

A nemzetközi hajózási szabályok szerint minden 300 tonnánál nagyobb bruttó súlyú hajóra telepíteni kell az AIS (Automatic Identification System) rendszert, amely a hajó aktuális pozícióját, haladási irányát, sebességét és főbb adatait folyamatosan továbbítja egy központi, mindenki számára hozzáférhető adatbázisba. Tekintettel arra, hogy a közel 50 méter hosszú Lady Mrd 470 tonnás szuperjacht, a rendszer a hajó kötelező tartozéka. Az AIS azonban egészen hétfő estig néma volt.

Az Átlátszónak küldött olvasói fotók alapján közben kiderült, hogy a jacht egy héttel később, augusztus 23-án vasárnap Brač szigetén, Pučišća kikötőjében horgonyzott le. Hétfőn ugyanezen a horvát szigeten járt a NER osztrák lajstromjelű luxusrepülőgépe is.

A Lady Mrd is hétfőn hagyta el Pučišćát, majd megkerülte a szigetet. A manőverezés közben egy időre újra üzembe helyezték az AIS-t, így a marinetraffic.com hajózási nyomkövető oldalon is látható volt, hogy a Brač nyugati végén lévő öbölben, Milnában kötött ki. Ekkor azonban Szijjártó Péter már Magyarországon tartózkodott.

Kiemelt kép: Atlatszo.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik