Belföld

Földi László: Jogos lett volna, ha elsüllyesztik a Szijjártót fotózók csónakját

Különös fénytörésben, de a Hit Gyülekezete rádiójában is téma volt Szijjártó Péter luxusjachtozása.

Bár az ügynek vannak politikai vonatkozásai is,

ami engem érdekelne, biztonságpolitikai szempontból, hogy vajon egy újságíró vagy egy fotós, az honnan tudhatja, hogy hová kell menni fotózni, hiszen jómagam is újságíró vagyok, de én még soha nem futottam bele véletlenül ilyen szituációba. Szóval ez egy szerencsés véletlen, hogy a miniszterről ilyen fotó készült, vagy egy tudatosan megkoreografált valami?

– szegezte neki a kérdést a műsorvezető Földi László biztonságpolitikai szakértőnek.

Az egykori hírszerző, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója, aki Tarlós István tanácsadója is volt, pedig kémkedést sejt a háttérben, és szerinte komolyan meg kell vizsgálni, hogy a külügyminisztert Szíjj László jachtján lefotózó Átlátszó „milyen külső szervek számára dolgozik”, milyen nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Hozzátette, bűncselekménynek tartja Szijjártó „megfigyelését”, ahogy a képek engedély nélküli közzétételét is.

A harmadik bűncselekmény, hogy ha egy védett személlyel kapcsolatban hozok információt a köz tudomására. Mert a védett személy pont azért védett személy, hogy azok a támadólagos rendszerek, szervezetek, legyenek azok merénylők, terroristák vagy bárki, aki célpontnak tekint mondjuk egy külügyminisztert vagy egy politikust, információhoz jut, magyarul végre tud hajtani például egy merényletet. Ez egy harmadik, sőt negyedik bűncselekmény. Úgy gondolom, hogy négyrendbeli bűncselekmény történt.

A riporter erre felidézi, hogy az Átlátszó a Hit Gyülekezetét vezető Németh Sándor háza fölé is berepült a drónjával. Adódik a kérdés: nevezhetők-e ezek „titkosszolgálati manővernek”, amire Földi azt válaszolja: egyértelműen. Majd a szakértő azt állítja, hogy a hajók nyomon követését lehetővé tevő, az interneten követhető adatok „illegálisan megszerzett” információk. (Ez természetesen nem igaz, ebben a cikkünkben bővebben is írtunk arról, hogy mi az az AIS, és hogy a Lady Mrd fedélzetén kikapcsolták a tengeri navigáció legfontosabb berendezését, miután megjelent mellettük az Átlátszó fotósa.)

Földi ezután arról beszél:

védett személy tartózkodási helye, az államtitok. És most ezen lehet morgolódni, hogy a választók és egyebek… Nem fociznak ebben a kérdésben, mert a választók közül senki nincs kitéve annak a potenciális merényletlehetőségnek, ami egy védett személy esetében felmerül.

Az egykori hírszerző egy kérdésre, a riporter kuncogása közepette annak a meggyőződésének is hangot ad, hogy jogos lett volna, ha a külügyminiszter emberei elsüllyesztik a csónakot, amivel az Átlátszó fotósa megközelítette a jachtot, sőt szerinte a világon mindenhol ez történt volna, mivel

ez merényletnek minősül, és nekik mindenképpen meg kell védeni a védett személyt, aminek hogyha egy támadó oldaláról nézzük, megvan annak a kockázata, hogy ez az életébe kerülhet.

Hogy az életünk kockáztatása nélkül pontosan mennyire lehet megközelíteni egy olyan jachtot, amin – titokban – egy miniszter üdül, az nem derült ki a beszélgetésből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik