Belföld

Dezső András: A valódi maffia sosem fosná össze magát egy Indextől. A hazai politikai elit viszont retteg

Interjút adott a valaszonline.hu-nak Dezső András, az Index korábbi oknyomozó újságírója, aki elsőként mondott fel, miután Bodolai László, a portált tulajdonló alapítvány vezetője kirúgta Dull Szabolcsot. (Dezsőt a felmondás után nem sokkal fel is mentették a munkavégzés alól.)

Dezső több mindenről is beszél (készülő könyvéről, a minőségi sajtó jövőjéről, a magyar közállapotokról), ahogy arról is, hogy mi vezetett az szerkesztőség kollektív felmondásához.

Remekül pörgött az Index a karanténidőszakban, nagyon jó számaink voltak. Persze a járvány gazdasági hatása elérte a lapot, voltak megszorítások is, amelyekről az akkori ügyvezető azt mondta, elégségesek – akár a második hullámra is. Ezek után mégis mi szükség volt átszervezési, kiszervezési ötletekkel előállni? A barométer-átállítás után a tulajdonosi jogokat gyakorló alapítványvezető azt mondta, Dull Szabolcsra retorzióként annyit szab ki, hogy kiteszi az igazgatótanácsból. Azaz, hogy a főszerkesztői székből nem teszi ki. Akkor egy hónappal később mégis miért rúgta ki ugyanerre az ügyre hivatkozva? (…) Amikor két éve kialakultak ezek a turbulenciák az Index körül, s kiderült a tulajdonosi szerkezet, azt mondtuk, hogy a független tartalomszolgáltatást két dolog garantálhatja. Egyrészt, hogy kívülről nem szólnak bele a tartalomba, másrészt az, hogy a szerkesztőség személyi összetételébe sem. Utóbbit Dull Szabolcs menesztésével egyértelműen felrúgták.

Az újságíró szerint nonszensz az a feltételezés, amelyet a propagandamédia terjeszt: hogy ti. Gyurcsány Ferenc és a baloldal áll az Index-balhé mögött.

Az Index esete is ilyen: emberi hibák, alkalmatlanságok, bizalmatlanság vezetett a végkifejletig, nem valami balos összeesküvés. Egyébként miért is lenne jó Gyurcsánynak az az állapot, amikor nincs már Index? Túl bonyolultak és észszerűtlenek ezek az összeesküvés-elméletek, miközben a valóság elég egyszerű. Amikor előző, első könyvemet írtam, akkor is erről győződtem meg. Azért lett a címe Maffiózók mackónadrágban. Nálunk nem a kommunista rendszer mentette át magát, ahogy sokan gondolják, hanem a szemlélet. Ez a „kimozogjuk valahogy”. Mint a Megáll az időben, amikor azt mondják, hogy jó, akkor itt fogunk élni. Nem szabadon, de valahogy. Ahogy tudunk. Megoldjuk. Leginkább okosba’. Az Indexnél szerintem nem bedarálási törekvés volt, hanem volt az egyik oldal, amely úgy gondolta, hogy majd okosba’ megoldja, suttyomban beépül, aztán ’22-ben ennek lesz jelentősége kritikus pillanatokban. Akiknek meg üzleti érdek miatt lett volna fontos a lap egyben tartása, azok közül lehettek, akik úgy gondolták: ezt azért még kimozogják valahogy.

Dezső szerint a „Fidesz sem lehet mindenható egy ilyen országban. S hogy nem az, mutatja a viselkedése is. Aki tényleg annyira erős, az nem görcsöl rá ennyire, hogy mindent kontrolláljon, hogy például az Indexbe is feltétlenül betegye a lábát. A valódi maffia sosem fosná össze magát egy Indextől. Legyintene. A hazai politikai elit meg retteg.”

A politikai újságírásról azt mondja Dezső:

Az mondjuk tény, hogy a politikai újságírás halott. Az a válfaja legalábbis, amely a kilencvenes években még nagyon ment. Ott volt mondjuk a Tocsik-ügy, vagy a Kaya Ibrahim-történet. Mennyi ideig napirenden voltak azok! Azokról beszélt a fél ország. Ma annak, hogy Mészáros Lőrinc újabb milliárddal lett gazdagabb, mire felébredt, nincs hírértéke. Amit viszont továbbra is szívesen olvasnak az emberek, azok a jól megírt történetek. Az első könyvem eladásai is ezt mutatták.

Dezső András azt is elmondta az interjúban, hogy ősztől egy másik szerkesztőségben folytatja, de az nem a korábbi indexesek projektje lesz. A Media1 ma írta meg: Dezső a hvg.hu-hoz igazol.

Bejegyezték a Van Másik Kft.-t, alakul a távozó indexesek új lapja
A cég nevével viszont nem tudnak internetes oldalt indítani.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik