Belföld koronavírus

Sok állami fogorvosnak gond a védőeszközök beszerzése, kifizetése

Némileg javult a fogászatok védőeszköz ellátmánya, ám az állami ellátást biztosító fogorvosok harmada továbbra is arról panaszkodik, hogy nehezen és csak nagyon drágán tudja beszerezni a kezeléseknél nélkülözhetetlen maszkokat, fertőtlenítőszereket — derül ki a Magyar Orvosi Kamara közreműködésével készült friss felmérésből, amelynek eredményeit a Népszava ismertette. A kérdőívet a köztestület Fogorvosi Területi Szervezete juttatta el 6319 fogorvoshoz, közülük csaknem 900-an ki is töltötték.

A lap emlékeztet: az aerosol-képződéssel járó fogászati beavatkozásokat a kormány a járvány első percétől a kockázatos kezelések közé sorolta, vagyis ilyen esetekben a jogszabályok szerint a védekezés költségeit az államnak kellene viselnie. A szolgáltatóknak több százezer forintot kellett áldozniuk erre, mivel az állam által „biztosított” eszközökből alig jutott ennek a területnek, és amit küldtek, azt is akadozva kapták meg a fogorvosok. A legutóbbi felmérés óta, az elmúlt négy hónapban javult a helyzet: míg márciusban még a fogorvosok 90-98 százalékának okozott nehézséget az egyes fertőtlenítőszerek és védőeszközök beszerzése, mostanra már csak a harmaduk állította ezt. A kutatásból kiderül az is, hogy ugyan könnyebben lehet vásárolni fertőtlenítőszereket, védőköpenyt, gumikesztyűt, maszkot, de azokért két-háromszor annyit kérnek a kereskedők, mint a járvány előtt.

Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara fogorvos alelnöke a lapnak úgy nyilatkozott: az adatokból egyértelmű, hogy az amúgy is rosszul finanszírozott alapellátók nagy összegeket fordítottak a védekezésre, és nem is kaptak meg minden olyan eszközt, amire szükség lett volna.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik