Belföld

Úgy érzi, hogy gyereke nincs felkészülve a szeptemberi változásra? Ezek a mesék segítenek

Noha az óvodák újra kinyitottak, a nagycsoportosoknak szeptemberben úgy kell megkezdeniük az iskolát, hogy kimaradt az életükből az ilyenkor szokásos, a változásra hónapokon keresztül felkészítő búcsúzási folyamat, ahogy a negyedikes gyermekek is úgy lépnek át a felső tagozatba, hogy az előző életszakasz lezárására, a tanítónéniktől, a megszokott terektől való búcsúzásra alig-alig maradt lehetőségük.

Elsősorban ezeknek a gyerekek nyújtanak támogatást Nemes-Jakab Éva múzeumpedagógus ingyenesen elérhető, interaktív mesegyűjteményei, amelyek játékos formában segítik a gördülékeny átlépést az új életszakaszba.

A szerző maga is egy hatéves, most ballagó kisfiú édesanyja, így szembesült vele, hogy tulajdonképpen kimaradt az életükből az óvodás kor igazi lezárása, és szeretett volna kapaszkodókat adni gyermekének, hogy az óvoda-iskola átmenet zökkenőmentesebbé váljon.

„A Mesemúzeum munkatársaként elemi tapasztalatom van a mesék jótékony hatásáról. Nem véletlen, hogy ebben az új és váratlan élethelyzetben is tudtam ezekhez a régi történetekhez fordulni. Elkezdtem otthon a mindennapi meséinket a búcsúzás témájának szempontjából összeválogatni. A mesékkel kapcsolatban aztán a lezárásokról-útnak indulásokról-újrakezdésekről beszélgettünk, a meseszereplők idekapcsolódó érzelmei alapján játszottunk. Ezekből született az első kiadvány, majd ezt követte a negyedikesek tagozatváltását segítő kötet” – mondja a szerző.

A két kötet ugyanakkor nem csak a mostani rendkívüli helyzetben jelenthet segítséget a gyermekek életében. „Búcsúzni, korszakokat lezárni és továbblépni, mind az életünk szerves része: gondoljunk egy év közbeni óvodaváltásra vagy költözés miatti környezetváltásra, mely kihívások sikeres teljesítéséhez gyermekünknek úgyszintén szüksége lehet külső kapaszkodókra. Sőt az is előfordulhat, hogy bár életünk a megszokott kerékvágásban halad, gyermekünk mégis felkészületlenül áll az óvodától való búcsúzás előtt.”

A ballagó óvodásoknak szóló kötetet itt, a leendő felsősök tagozatváltását segítő kiadványt pedig ide kattintva lehet elérni.

Kép: Nemes-Jakab Éva

Ajánlott videó

Olvasói sztorik