Nagyvilág koronavírus

„Hogy kaphattam el a koranavírust?” – kérdezte dühösen a nő, aki húsz éve szedi a Trump által propagált gyógyszert

Az Egyesült Államokban abszurd módon hetekkel ezelőtt politikai kérdéssé vált, hogy egy bizonyos gyógyszer vajon hatékony-e a koronavírus ellen. A hidroxiklorokinról van szó, amelyről Donald Trump elnök – és ezáltal az őt támogató média egy része is – régóta tényként hangoztatja, hogy hatásos a Covid-19 fertőzés kezelésében.

Bár a malária és az egyes súlyos autoimmun betegségek – mint például a lupusz vagy a reumatoid artritisz – kezelésére használt gyógyszerrel több más szer mellett valóban próbálkoznak az orvosok, hatékonysága a koronavírus esetében nem csak hogy nem bizonyított, de az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) arra is figyelmeztet, hogy egyelőre csak kísérleti úton tanácsos alkalmazni, mert a súlyos mellékhatásai lehetnek.

Trump ennek ellenére másfél héttel ezelőtt szintet lépett, és a saját szakállára megelőzésképpen elkezdte szedni a hidroxiklorokint, mert mint fogalmazott: „jó dolgokat hallottam róla.”

Másfél hete olyan gyógyszert szed Trump a koronavírus ellen, aminek nincs bizonyíték a hatására
Az amerikai elnök láthatóan nagyon hisz a hidroxiklorokin erejében.

Amerikában az elnök népszerűsítő kampánya miatt órásira nőtt a kereslet hidroxiklorokin iránt, minek nyomán sokan nem jutottak hozzá a gyószerhez olyanok, akik már évek óta szedik, és valóban rá vannak szorulva.

Lupusz betegsége miatt közel húsz éve szed hidroxiklorokint az a wisconsini nő is, aki megdöbbenve értesült róla, hogy ennek ellenére elkapta a koronavírust. Trump szavai alapján ugyanis biztos volt benne, hogy ha valaki, akkor ő védve van a fertőzéssel szemben.

De nem volt, április közepén, legyengült, köhögni kezdett, magas láz gyötörte, majd súlyos légzési nehézségei támadtak. Kórházba került, ahol kimutták szervezetében a vírust. Oxigént és vérplazma-kezelést kapott, és bár azóta már hazamehetett, továbbra is oxigénterápiára szorul. „Amikor közölték a dignózist, olyan volt, mintha a halálos ítéletemet hallanám” – idézte a Newsweek a Kim keresztnevű nőt, aki hitelt adva Trump állításának nem értette, hogy betegedhetett meg ennyi hidroxiklorokin után.

Ettől a gyógyszertől nem lesztek biztonságban egyáltalán, ugyanúgy elkaphatjátok a koronvírust. Nagyon dühít, hogy Trump ennek az ellenkőzéjét hiszi, és még világgá is kürtöli.

A teljes mértékben orvosszakmai kérdés átpolitizálása pedig folytatódik: miközben a hidroxiklorokinnal kapcsolatban jelenleg is számos kísérlet és kutatás folyik, Trump kedden elítélte és „ellenséges nyilatkozatnak” nevezte a Veteránügyi Minisztérium tanulmányát, amely szerint a gyógyszer alkalmazása növeli a Covid-19 betegek halálozási arányát.

Kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik