Belföld

A szomszédság harcba szállt a Bessenyei–Rogán-villa transzformátorállomása ellen

A 24.hu június közepén számolt be arról, hogy az Elmű a Bessenyei–Rogán-villa áramellátására külön transzformátorállomást épít a XII. kerületi Felhő utcában.

Az utcában tavaly készült el egy többszintes villa, amelyet a Valton-Sec Kft. résztulajdonosa, Bessenyei István és felesége, Sarka Kata építtetett, majd 2019 szeptemberében Rogán Antal és felesége is beköltözött. A több mint ezer négyzetméteres ingatlant a hírek szerint az utóbbi időben már csupán Rogán-Gaál Cecília lakja, miután tavaly elvált a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztertől, a Bessenyei-Sarka házaspár pedig máshol él (a bejelentett lakcímük is Luxemburgban van).

Az építkezés kezdetén szórólapokon azt közölték a környék lakóival, hogy a beruházást a villa tulajdonosának kérésére indították. A környék lakói ezért azt kifogásolják, hogy a luxusvilla áramellátását biztosító transzformátorállomást nem a telken belül, hanem a szomszédos házak elé akarják elhelyezni.

A lakók az utóbbi napokban többször akadályozták az építkezést. Információnk szerint szerdán kora délután a rendőrség is kiszállt a helyszínre, mert a tiltakozók beleálltak a munkagödörbe. Némi vita után szerdán nem folytatódott a munka, a beruházó levonult a helyszínről.

A 24.hu kérdésére a BRFK sajtóosztálya azt írta, hogy a Felhő utcából a munkavégzés akadályozása miatt kaptak bejelentést. „A rendőrök a helyszínre kimentek és az érintett felek részére a szükséges tájékoztatást megadták. A BRFK részéről egyéb rendőri intézkedés nem történt” – közölte a sajtóosztály.

Frissítünk!

Az Elmű júniusban azt írta lapunknak, hogy a transzformátorállomás tulajdonosa és üzemeltetője az Elmű Hálózati Kft., egy hasonló beruházása jellemzően néhány tízmillió forint nagyságrendű, és „egy nagyobb épület vagy több családi ház ellátását teszi lehetővé”. Mostani cikkünk megjelenése után az Elmű közölte, hogy az ilyen méretű trafóállomás több tucatnyi családi házas ügyfél ellátását szolgálja, így a cikkben említett berendezés is „több új lakossági és intézményi ügyfél kiszolgálását fogja szolgálni, kiváltva a környék jelenleg túlterhelt hálózati infrastruktúráját több utcában”.

 

A cég azt is tudatta, hogy a helyszínen nemcsak néhány lakó jelent meg, hanem valaki vagy valakik az ott lefektetett kábelt késsel megrongálták, a kábelárokba sittet és egyéb építési törmeléket borítottak

Ajánlott videó

Olvasói sztorik