Belföld

Kiskorú gyermekei anyjával, és egy kamaszlánnyal tartatta ki magát Németországban egy miskolci férfi

Négy év fegyházra és négy év közügyektől eltiltásra ítélte  kizsákmányolás céljából üzletszerűen elkövetett emberkereskedelem, és hozzátartozója sérelmére befolyási viszonyával visszaélve elkövetett kerítés miatt azt a férfit, aki prostituáltként dolgoztatta a kiskorú gyermekeinek az édesanyját Németországban.

A büntetett előéletű férfi 2016 év őszén Miskolcról az élettársával, kiskorú gyermekeivel, valamint egy megromlott családi viszonyai miatt kilátástalan helyzetbe került fiatal nővel Németországba utazott. A munkanélküli férfi a nők számára prostitúciós tevékenységet szervezett egy bordélyházban, amelyet személyesen felügyelt. A képzetlen, tanulatlan, nyelvismerettel sem rendelkező 18 éves lány hasztalan reménykedett a gyors pénzkereseti lehetőségben.

A férfi ugyanis kiszolgáltatottságát kihasználva valamennyi keresményét elvette tőle, a pénzt pedig a maga és a családjának fenntartására fordította. Megélhetésüket emellett az élettársa által szintén űzött, de általa szervezett prostitúcióból is fedezte. Az emberkereskedelem áldozata végül három hónapig tartó kizsákmányolását követően a német rendőrségtől kért segítséget, amely egy segélyszervezet révén biztosította a hazautazását.

Az ismeretlen helyen tartózkodó férfival szemben hozott törvényszéki ítélet ellen az ügyészség az eltúlzottan enyhe büntetés súlyosítása céljából, míg a védő felmentésért fellebbezett. A vádhatóság álláspontja szerint az emberi szabadságot sértő, valamint nemi erkölcs elleni bűncselekmények jelentős tárgyi súlyára tekintettel az elkövető szigorúbb megbüntetése szükséges. A törvény szerint kiszabható szabadságvesztés középmértéke pedig hét év fegyház.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség azzal érvelt, hogy a vonatkozó nemzetközi egyezmények, valamint európai uniós irányelv szellemében a határokon átnyúló, szervezetten elkövetett emberkereskedelem megelőzése, illetve felszámolása végett valóban a büntető törvény szigorának alkalmazása szükséges.

Arról nem beszélve, hogy nemzetközi és egyben társadalmi elvárás az utóbbi években rendkívüli mértékben elszaporodott üzletszerű szexuális kizsákmányolás megfékezése. Az Országgyűlés az emberkereskedelem áldozatainak kizsákmányolása elleni fellépés érdekében idén tavasszal törvényt alkotott, amellyel a büntetési tételeket is megnövelte. Nem kétséges az sem, hogy a férfi és kiskorú gyermekeinek eltartását az anya prostitúciós tevékenységéből származó jövedelemből jogszerűen nem fedezhette

Ajánlott videó

Olvasói sztorik