Belföld

Apósa gondatlan megöléséért ítélték el az ajtót nyitva felejtő lábatlani nőt

Bár korábban felmentették, a megismételt másodfokú eljárásban már bűnösnek mondta ki a táblabíróság azt a 43 éves lábatlani asszonyt, akinek a “gondatlansága” miatt meghalt a 81 éves beteg apósa négy és fél évvel ezelőtt.

A vád szerint a nő nem gondoskodott az önmagát ellátni nem képes, mentálisan sérült apósa felügyeletéről. Amíg ő aludt, az idős férfi egy pulóverben kiment a kulcsra nem zárt házból a kertbe, elesett, majd annyira átfagyott, hogy a kórházban meghalt.

A Tatabányai Törvényszék felmentette a két kisgyermekről gondoskodó anyukát, a Győri Ítélőtábla pedig helybenhagyta az ítéletet. Ennek lényege szerint az asszonynak nem volt kötelessége gondozni az apósát, ezen túlmenően pedig minden tőle telhetőt megtett, s nem láthatta előre, hogy a férfi kimegy a házból és ott elesik, majd pedig megfagy.

Az ügyészség felülvizsgálati indítványára a Kúria hatályon kívül helyezte a Győri Ítélőtábla határozatát, és új másodfokú eljárás lefolytatására utasította. A megismételt eljárásban a táblabíróság gondatlanságból elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek a nőt. Az asszony ugyanis a gondossági kötelezettségét megszegte, amikor nem zárta be a bejárati ajtót mielőtt aludni ment, a tőle elvárható figyelmet elmulasztotta, s a férfi testi épségének védelme érdekében sem tett semmit.

A bíróság két év próbára bocsátotta a nőt. Enyhítő körülményként  értékelve, hogy büntetlen előéletű, s két kiskorú gyermekről gondoskodik. De enyhítő körülmény volt az időmúlás, s az idős férfi saját sorsú betegsége is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik