Belföld

Már őszre kész lehet a budapesti Airbnb-koncepció

A főváros célja, hogy arra ösztönözze a tulajdonosokat, a nyári időszakban a turistáknak Airbnb formában, a tanév során pedig albérletként, diákoknak adják ki a lakásaikat – mondta a főpolgármester az InfoRádióban.

Karácsony Gergely azt is elmondta, hogy már az augusztusi vagy szeptemberi Fővárosi Közgyűlés ülésén napirendre kerülhet a főváros Airbnb-lakáskiadásról szóló koncepciója.

Korlátozás? Fehérítés? Újraírják a lakáskiadás szabályait, és most jön a neheze
A kormány szűk mozgásteret adott az önkormányzatoknak, de a rövid távú lakáskiadás időbeli korlátozása önmagában kevés lehet. A piac kifehérítéséhez az Airbnb együttműködésére is szükség lenne.

Fővárosi szinten azonban csak koncepció készülhet, a valódi döntés a kerületi polgármesterek kezében van. Soproni Tamás (Momentum) VI. kerületi polgármester szerint az Országgyűlés által elfogadott rendelet még korrekcióra szorul. Soproni azt nehezményezte, hogy a jogszabály egyetlen eszközt ad az önkormányzatok kezébe: a napokban való korlátozást, ami szerinte azzal egyenértékű, mintha „egy kőbaltát adtak volna, miközben orvosi szikére lenne szükség”. Ezzel arra utalt, hogy nem lehet egy kalap alá venni azokat az airbnb-seket, akik egy lakást adnak ki, illetve azokat, akik úgymond hosteleket működtetnek, sokszor 8-10 fős bulis társaságokat befogadva.

A VII. kerületi Bárdi Zuzsanna alpolgármester is hasonló kritikát fogalmazott meg a szabályozással kapcsolatban. „Hogy nagy szabadságot kaptak volna a kerületek az Airbnb-probléma kezelésében, az ebben a formában sajnos nem igaz. A kerületek egy meglehetősen diszfunkcionális eszközt kaptak, amellyel a saját szempontjukból egyáltalán nem tudják jól szabályozni a kérdést” – fogalmazott a momentumos politikus.

Az V. kerületi önkormányzat közleményben tudatta, hogy a nagy fokú érintettség okán a rövid távú lakáskiadás ügyét folyamatosan figyelemmel kísérik, ezért az elsők között alkották meg erre vonatozóan a helyi szabályozást, amely a társasházi közösségek érdekeinek és igényeinek érvényesítésre adott lehetőséget. Hozzátették: a múltheti törvénymódosítás V. kerületi alkalmazása ügyében egyelőre nem foglalnak állást, teljes körültekintéssel kívánnak a Belváros számára leginkább megfelelő álláspontot kialakítani.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az Országgyűlésben azt mondta, a változtatást az albérletárak emelkedése, az adózás elkerülése és a társasházak nyugalma indokolta.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik