Belföld

Megérkeztek a Honvédség első Leopárd-tankjai

A Magyar Honvédség Facebook-oldalán közölte: megérkeztek Magyarországra az első Leopárd-tankok. A minisztérium korábbi közlése szerint a tankok Hegyeshalom határátkelőn keresztül a tatai laktanyába szállították.

Magyarország összesen 44 új Leopard 2A7+ harckocsit vásárolt Németországtól, ezen kívül 12 felújított Leopard 2A4 érkezik kiképzési célokra. Később még 24 darab Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarack is csatlakozik majd a Honvédség kötelékébe. A harcjárművek mellett beszerzésre kerülnek még Wisent 2-es műszaki járművek, illetve Rheinmetall HX és TGS logisztikai járművek is.

A harcjárművek pontos beszerzési költsége hivatalosan nem ismert, korábban annyit lehetett tudni, hogy meghaladja az 500 millió eurót. A német gazdasági és energiaügyi minisztérium adatai alapjánMagyarország 1,76 milliárd euró értékben vásárolt fegyvereket Németországtól 2019 első félévében, ebből körülbelül 1,39 milliárd eurót költöttünk az A0006-os kategóriába tartozó eszközökre, ami páncélozott harcjárműveket és támogató járműveket, illetve ezek tartozékait jelenti.  Ezen kívül még 103 millió eurót költött Magyarország olyan kiképzőeszközökre, mint a szimulátorok.

Kiemelt kép: Magyar Honvédség Facebook-oldala/Kertész László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik