Közélet

Ne ijedjen meg, ha kedd éjszaka harckocsikat lát

Tervezetten július 21-én 22 óra és július 22-én 6 óra között szállítják a Magyar Honvédség új Leopard 2A4 harckocsijait Hegyeshalom határátkelőhelytől az M1-es autópályán a 67-es számú kihajtó felé, az 1-es számú főúton a tatai laktanyába – közölte a honvédelmi minisztérium.

A Magyar Honvédség kéri a lakosságot, hogy az említett útvonalon a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai szállítmányokat, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvoj hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól. Mivel a zárt menetoszlop járművei közé nem hajthat be civil gépjármű, a járművek haladását az konvoj elején és végén kísérőjárművek biztosítják.

Magyarország összesen 44 új Leopard 2A7+ harckocsit vásárolt Németországtól, ezen kívül 12 felújított Leopard 2A4 érkezik kiképzési célokra. Később még 24 darab Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarack is csatlakozik majd a Honvédség kötelékébe. A harcjárművek mellett beszerzésre kerülnek még Wisent 2-es műszaki járművek, illetve Rheinmetall HX és TGS logisztikai járművek is.

A harcjárművek pontos beszerzési költsége hivatalosan nem ismert, korábban annyit lehetett tudni, hogy meghaladja az 500 millió eurót. A német gazdasági és energiaügyi minisztérium adatai alapján Magyarország 1,76 milliárd euró értékben vásárolt fegyvereket Németországtól 2019 első félévében, ebből körülbelül 1,39 milliárd eurót költöttünk az A0006-os kategóriába tartozó eszközökre, ami páncélozott harcjárműveket és támogató járműveket, illetve ezek tartozékait jelenti.  Ezen kívül még 103 millió eurót költött Magyarország olyan kiképzőeszközökre, mint a szimulátorok.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik