Belföld

Három hónappal meghosszabbították Töröcskei Istvánnak és a feleségének letartóztatását

Meghosszabbította a Fővárosi Törvényszék a Széchenyi Bank volt vezetőjének, Töröcskei Istvánnak és a feleségének letartótatását. Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője megkeresésünkre azt közölte, hogy az ügyben eljáró nyomozási bíró az ügyészi indítvánnyal egyezően három hónappal hosszabbította meg a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel gyanúsított három személy letartóztatását.

A megalapozott gyanú lényege szerint egy kisebbségi állami tulajdonban lévő pénzintézet hitelkihelyezései kapcsán egy bűnszervezet jött létre, amelyben a pénzintézet – közvetett többségi tulajdonosa – és a felesége töltött be vezető szerepet. A bűnszervezet a hiteleket kihelyezte abban az esetben is, ha egyébként a hitelt igénylő gazdasági társaság hitelhez nem juthatott volna.

Évekig félrenéztek, most mégis elindult a megtorlás Töröcskei István ellen
Simicska Lajos embereként jegyezték, mindvégig veszteséges bankja mellett rábízták az Államadósság Kezelő Központ vezetését is. Most bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és hatmilliárdos károkozással gyanúsítják, noha még mindig az igazgatóság elnöke egy állami cégben.

A hitelhez jutó gazdasági társaságok a felvett összeg döntő hányadát rövid időn belül különböző gazdasági társaságok közbeiktatásával előre meghatározott módon átutalták a közvetett tulajdonos többségi tulajdonában lévő cégnek. A hitelt felvett gazdasági társaságok azonban a hiteleket nem fizették vissza, a hitelekből végül a pénzintézet közvetett tulajdonosának cége gazdagodott. A bűnszervezet által okozott vagyoni hátrány meghaladja a hatmilliárd forintot.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a gyanúsítottak jelenlétének, valamint a bizonyítás zavartalansága miatt arra tett indítványt, hogy három hónappal hosszabbítsák meg a gyanúsítottak letartóztatását. A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya megkeresésünkre azt közölte, hogy október 18-ig hosszabbították meg T. I. és két társának a letartóztatását. A végzés nem végleges, mert a gyanúsítottak fellebbezhetnek. A bűnügyi felügyeletben lévő öt gyanúsított továbbra is bűnügyi felügyeletben marad.

Mészáros Lőrinc bizalmasát gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók
Vörös Józsefet a hatmilliárd forint kárt okozó Széchenyi Bank egykori igazgatósági tagjaként gyanúsították meg. Az ügyvéd közvetítésével kerültek Simicska Lajos egykori cégei Mészáros Lőrinchez, akinek megbízásából Vörös földeket is vett, és volt, hogy együtt utaztak magánrepülőn meccset nézni. Ilyen magasra még nem csapott a NER-ben az igazságszolgáltatás.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik