Belföld

Nincs ingyen ebéd – írta a PDSZ távozó elnöke

Szűcs Tamás csalódott. Az elért sikerek dacára, hiányolja a pedagógusok közös felelősségvállalását, ami pedig elengedhetetlen lenne a mostani hatalommal szemben.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Ne dolgozz ingyen honlapon tudatta, hogy Szűcs Tamás július 15-ei hatállyal távozik az Országos Választmány éléről, a jövőben tagként segíti a szervezet munkáját.

Szűcs Tamás nyílt levelében azt írta, döntését régóta fontolgatta, az nem hirtelen elhatározásból született. Szerinte az elmúlt két évben (megválasztása óta – szerk.) komoly eredményeket értek el, markánsabban vannak jelen a közéletben, hangjuk egyre több helyre elhallatszik, az utóbbi időben nőtt a PDSZ-be belépők száma.

A távozó elnök a komoly csapatmunkával magyarázza, hogy a szakzervezet megfontoltan tud reagálni az oktatásban egyre szaporodó gondokra, visszásságokra. Mint írta, rengeteget dolgoztak azon, hogy áttörjék a társadalom közönyét, fásultságát.

Rengeteget, de valószínűleg nem eleget.

Csalódott, mert az oktatási dolgozók talán már értik, hogy nincs keresnivalójuk a nap alatt, ha nem fognak össze, de még mindig nem teszik meg „a legalapvetőbb lépést, a csatlakozást”. Árulkodónak tartja, hogy az elmúlt fél évben legalább háromszor annyi emberen segített a PDSZ jogi szolgálata, mint ahányan beléptek hozzájuk.

Nincs ingyen ebéd

Márpedig ingyen ebéd nincs: a rengeteg munka felőröli azokat, akik tenni akarnak, akik munkájukat, energiájukat ölik abba az ügybe, amiben hisznek. Ha csak aratni jössz, de vetni nem, egy idő után nem lesz mit enned.

A távozó választmányi elnök szerint nem sikerült tudatosítani a közös felelősségvállalás fontosságát, ezért a PDSZ lehetőségei nem nőttek az igényeknek megfelelően.

Márpedig egy olyan helyzetben, ahol az egyébként is munkavállaló- és szakszervezet-ellenes hatalom szakmai vitákban is a félretájékoztatás, a porhintés eszközeihez nyúl, ahol a hatalom közpénzből épített mozgástere összehasonlíthatlanul nagyobb, mint az érdekképviseleteké, ahol a hatalom nem habozik a legdurvább és legetikátlanabb eszközökhöz sem nyúlni az egyes intézkedéseivel kritikus szakértői közösség ellen, ott a közös felelősségvállalás alapvető érdek.

A rengeteg harc kimerítette, felőrölte, ezért érezte úgy, a legjobb,  ha most hátralép. Az átmeneti időszakban feladatait helyettese, Komjáthy Anna látja el.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik