Belföld koronavírus

NAV-fogás: több mint 400 ezer silány maszk

A két, összesen 130 millió forint értékű szállítmányt feljelentéssel átadták a rendőrségnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai több mint 400 ezer  védőmaszkot és 80 ezer egyéb védőeszközt foglaltak le két kamionban az M1-es autópályán. A termékek nem feleltek meg az előírt követelményeknek. A szállítmány mindkét esetben ugyanattól a magyar feladótól tartott ugyanarra a külföldi címre.

Először egy román kamiont választottak ki tételes ellenőrzésre. A raktérből 320 ezer maszk, 4000 műanyag arcvédő, 1000 egyszer használatos védőöltözet és öt oxigéngenerátor került elő. A pénzügyőrök az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) bevonásával megállapították, hogy a termékek a biztonságossági, illetve minőségi követelményeknek nem felelnek meg.

Később az EKÁER adatai alapján felfigyeltek egy magyar kamionra. Ezt a szállítmányt is tételesen átvizsgálták. Több mint százezer maszkot, harmincezer alkoholos kézfertőtlenítőt, tizenkétezer műanyag arcvédőt, tízezer orvosi szemüveget és húszezer gumikesztyűt találtak. A szakértők közreműködésével megállapították, hogy ezek sem feleltek meg a követelményeknek.

A szállítmányok tételes ellenőrzésekor kiderült, a termékek jelentős részét nem jelentették be az EKÁER-ben. A két, összesen százharmincmillió forint értékű szállítmányt átadták a rendőrségnek és rossz minőségű termék forgalomba hozatala, illetve a szállított orvosi szemüvegek miatt egészségügyi termék hamisítása bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tettek.

Kiemelt kép: NAV / Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik