Belföld koronavírus

Hétmilliárdot kapott a Wizz Air a védőeszközök szállításáért

A külügyminisztérium adatai szerint összesen 99 úton 7,052 milliárd forintért szállított a Wizz Air légitársaság a magyar kormány megbízásából a koronavírus-járvány miatt beszerzett egészségügyi eszközöket — számolt be a Népszava a Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselőnek adott tájékoztatásról.

A kormány eddigi elszámolása szerint 300 milliárdot költött csak az eszközök — köztük több ezer lélegeztetőgép — beszerzésére, az azon felüli szállítási költségről ez eddig a legpontosabb összeg. A Demeter Mártának átküldött szerződések alapján egy Peking-Budapest retúr út átlagosan 53-60 millió forintba került, de voltak ettől eltérő értékű utak is. A leggyakoribb úticél Peking volt, de voltak járatok a Hongkonggal szomszédos Sencsenbe és a dél-kínai Hsziamenbe is.

A Népszava hozzáteszi: a magyar kormány a járványhelyzet idején különleges jogosítványaival élve nem pályáztatás útján, hanem közvetlenül kereste meg a magyar alapítású Wizz Airt, hogy közreműködjön az egészségügyi eszközök szállításában. A mai napig nem tisztázott, hogy miért a fapados járatairól ismert társasággal szerződött a kormány, noha a honvédségnek is van szállító járműve, illetve vannak kifejezetten áruszállításra specializálódott légitársaságok is.

Kiemelt kép: MTI/Árvai Károly/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik