Belföld koronavírus

Meglepő előnye van annak, ha valaki sok horrort néz

Egy friss preprint tanulmány (vagyis olyan, amit független tudományos testület még nem fogadott el) arra az eredményre jutott, hogy sokkal jobban bírják a világjárvánnyal járó megpróbáltatásokat azok, akik szeretik a félelmetes, feszültségkeltő, világvége-filmeket – írja az IFL Science.

A dán Aarhus Egyetem kutatói felismertek egy speciális „prepper”, vagyis felkészülő filmtípust, ami segíthet a nézőknek, méghozzá olyan megküzdési stratégiák bemutatásával, amit ők is alkalmazhatnak egy valós vészhelyzet-szituációban. A kutatók ezen filmek közül olyanokkal foglalkoztak, amelyek földönkívüliek támadásáról, apokalipszisekről és zombikról szóltak. A cél az volt, hogy rájöjjenek, vajon azok, akik ilyen filmeket gyakran néznek, könnyebben megküzdöttek-e mentálisan a koronavírus okozta kihívásokkal.

Kép: Getty Images

A kutatást az Egyesült Államokban végezték 310 fő részvételével, akiket megkérdeztek a filmnézési szokásaikról, és akiket egy figyelemtesztnek is alávetettek, aminek az volt a célja, hogy megállapítsák: vajon amikor a filmeket nézik, oda is figyelnek, vagy az egész idő alatt a telefonjukat nyomkodják.

Ezután a kutatók megkérdezték a résztvevőket, hogy a világjárvány alatt mit élveztek igazán, mi történt, amitől jól érezték magukat, amivel szívesen töltötték az idejüket. A szakértők hipotézise az volt, hogy aki több ilyenről számolt be, az pszichológiai szempontból ellenállóbb, mert nem élte meg olyan stresszesen a világjárványt, mint a többiek.

A kutatás harmadik része az volt, hogy a résztvevőknek ki kellett tölteniük egy kérdőívet arról, mennyire érezték felkészültnek magukat a COVID-19-re.

Bár az eredményeket független tudóscsoport még nem véleményezte, a kutatók szerint egyértelmű az eredmény: a prepper filmeket nézők sokkal felkészültebbnek érezték magukat a járvány alatt, és nem is élték meg akkora sokknak, mint azok, akik nem szeretik az ilyen filmeket. Azok, akik a horrorfilmeket szerették, de azok prepper „testvéreit” már nem igazán, azok nem érezték magukat felkészültnek, viszont pszichológiai szempontból ők is ellenállóbbak voltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik