Belföld

Publicus: a méregdrága augusztus 20. még a fideszes szavazóknál is kiverte a biztosítékot

Felelőtlenül szervez a kormány hatalmas tömegrendezvényt augusztus 20-ára, mivel ez újra aktivizálhatja a már lecsengőben lévő járványt — ezt gondolja a megkérdezettek 66 százaléka a Publicus Intézet legújabb, a Népszava számára készült reprezentatív közvélemény-kutatása szerint.

A kormánypárti szavazóknak a fele, a fővárosi megkérdezetteknek viszont 82 százaléka tart attól, hogy a tömegrendezvény berobbanthatja a járványt. épp ugyanennyien gondolják azt, hogy egy pár napos államalapítási fesztivál legfeljebb a belföldi turizmust segítheti egy kicsit, a külföldi turistákat nem hozza vissza.

Ebben még a fideszes válaszadók 77 százaléka is egyetértett az ellenzékiekkel. 

Az államalapítás ünnepét háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelné meg a kormány, erre a célra 6,5 milliárd forintot sem sajnálnak, ráadásul ebben az összegben a tűzijáték költségei még nincsenek benne:

A kormány többet szán augusztus 20-ára, mint a Lánchíd felújítására
6,5 milliárd forint mehet el a rendezvényekre úgy, hogy ebben az összegben a budapesti tűzijáték ára még nincs benne.

A Népszava szerint a megkérdezettek 75 százaléka sokallja az összeget. Az MSZP-Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, a Momentum és a Jobbik szavazói 78-91 százalékos arányban utasították el a költekezést, de még a kormánypárti válaszadóknak is csupán a fele örül a nagyszabású ünnepségnek. Ráadásul a vidékiek még a fővárosiaknál is kevésbé nézik jó szemmel az elszálló költségeket.

A Publicus felmérése szerint a magyarok 61 százaléka úgy véli, hogy a Lánchíd felújításának ügyét a kormánynak és a fővárosnak közösen kellene megoldania, ezzel az állítással még a fideszesek fele is egyetért. A válaszadók csaknem kétharmada úgy véli, hogy ezzel valójában az ellenzéki városvezetést akarják nehéz helyzetbe hozni.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik