Belföld

Karácsonyék kitiltják a tűzijátékot a Lánchídról

Noha a kormány minden eddiginél több pénzt szán az augusztus 20-ai ünnepségekre és ezen belül a tűzijátékra is, a fővárosi önkormányzat most úgy döntött, megtiltja a Lánchíd használatát ezekre a célokra.

A fővárosi közgyűlés mai ülésén Tüttő Kata főpolgármester-helyettes megerősítette: heteken belül kiírják a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárást, ezzel az elmúlt évek halogatása után elkezdődik végre a 171 éves híd felújítása.

Az októberben megválasztott városvezetés a Lánchíd terhelésének csökkentése érdekében már intézkedett az 5 tonnánál nehezebb járművek kitiltásáról, most pedig a Budapest Közút javaslatai alapján döntött, hogy a június 27-től 30 kilométer/óra a megengedett sebességhatár hídon.

Ezen kívül közleményük szerint „az elmúlt évek tűzijátékai is hozzájárultak a hídszerkezet egyes elemeinek rozsdásodásához, ezért mostantól a Lánchíd az augusztus 20-ai tűzijáték és állami ünnepség céljaira nem használható”.

A Lánchíd felújításával kapcsolatos, a kormány és főváros között zajló politikai csatározásokról itt talál további cikkeket.

Karácsony: Ennek mégis mi értelme?
A főpolgármester szerint a Nagykörút nem autópálya, a Budapesttől elvett pénzből pedig minden évben fel lehetne újítani a Lánchidat.

Kép: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik