Belföld

Öngyilkosságba kergették a megzsarolt vállalkozót

A férfi nem bírta az uzsorás testvérpár nyomását.

Vádat emeltek egy testvérpár ellen, akik sokáig zsaroltak egy férfit, aki nagyobb összeggel tartozott 2015-ben meghalt édesapjuknak. Üzleti partnere – egy korábbi kölcsönszerződés szerint – 12 millió forinttal tartozott az elhunytnak, amit havi részletekben kellett volna törlesztenie.

A vádlottak 2016-ban úgy döntöttek, uzsorakamattal növelve követelik a tartozást. Az adós vállalkozása bevételeiből egy ideig próbálta teljesíteni az eleve eltúlzott, egyre magasabb összegű követelést, de a terhet egy idő után nem bírta a cége.

Családtagjaitól kért újabb és újabb kölcsönöket. 2018 májusára kilátástalannak ítélt helyzetbe jutott, ezért saját kezével vetett véget az életének. 2017 októbere és 2018 májusa közt a vádlottak folyamatosan zaklatták. Ez nagyban közrejátszott döntésében.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Az ügyészség szerint a fiatalabb fivér hetente kereste fel hatvani irodájában, volt, hogy az asztalt verve, üvöltve követelt pénzt. Bátyja az utcán molesztálta az adóst. A vádlottak azért, hogy a sértett hetente fizessen, 2018-ban a személyes megkereséseken túl rendszeresen hívogatták, sértegették, fenyegették.

A testvérek négy hónap alatt 562-szer telefonáltak, ami naponta akár 10-20 hívást is jelenthetett.

A néhai sértett halála előtt az eredeti kölcsön összegének több mint kétszeresét már átadta részletekben, de a vádlottak nem  hagytak fel jogtalan követeléseikkel. 

Tavaly júniusban a bíróság – ügyészi indítványra – bűnügyi felügyelet alá helyezte őket. Az ezt megelőző őrizetbe vételnél egyikük szervezetében kábítószer anyagmaradványt találtak.

A Hatvani Járási Ügyészség társtettesként, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolással vádolja a fivéreket, az idősebbel szemben kábítószer birtoklása miatt is vádat emelt. Az ügyészség arra tett indítványt, hogy a többszörös visszaesőnek minősülő II.
rendű vádlott fegyházbüntetést kapjon, testvérét pedig ítéljék börtönbüntetésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik