Belföld

Jogvita: minek számít rátámadni egy rabbira?

Az ügyészség szerint közösség tagja elleni erőszak.

A Pest Központi Kerületi Bíróság június 30-án első fokon ítéletet hirdetett a 45 éves férfi ügyében, aki 2017. júliusában Budapest XIII. kerületében volt kollégáját bántalmazta, 2018. áprilisában egy Örs Vezér téri bevásárlóközpontban egy külföldi illetőségű rabbi fejéről lesodorta a kipát, miközben felismerte, hogy annak viselője vallási közösséghez tartozik.

A bíróság a vádlottat a volt kollégája bántalmazása miatt súlyos testi sértés kísérletében mondta ki bűnösnek. A rabbi elleni akcióját közösség tagja elleni erőszak helyett becsületsértésnek minősítette. A két bűncselekmény miatt 3 év próbára bocsátotta.

Megvertek egy kanadai rabbit az egyik budapesti plázában
A rendőrség garázdaság gyanúja miatt nyomoz

A bíróság szóbeli indokolása szerint a rabbi fejéről a kipa lesodrása kihívóan közösségellenes volt, azt a vádlott megállapíthatóan vallási közösséghez tartozás miatt követte el. Ugyanakkor magatartása nem volt alkalmas riadalom keltésére, ezért cselekménye nem bűntettnek, csak az enyhébb megítélésű becsületsértés vétségének minősül.

A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség közösség tagja elleni erőszak megállapítása és súlyosítás érdekében fellebbezett. A vádlott magatartása ugyanis nemcsak alkalmas volt a riadalom keltésére, az az érintettnél be is következett, így a közösség tagja elleni erőszak bűntette maradéktalanul megvalósult. Az ügyész ezért a bírósági ítélettel szemben eltérő jogi minősítés és súlyosabb büntetés, konkrétan végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabásáért fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik