Belföld

Gulyás Gergely: 120-130 ezer munkahely szűnhet meg a koronavírus miatt Magyarországon

120-130 ezer munkahely szűnhet meg a koronavírus miatt

– jelentette ki a csütörtök reggeli Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a magyarországi helyzetről szólva.  “A kormány célja továbbra is az, hogy annyi munkahelyet sikerüljön teremteni, amennyi a vírus miatt megszűnt” – közölte.

Cikkünk frissül.

Gulyás leszögezte, hogy a legfontosabb a gazdaság újraindítása, a járványügyi helyzet kezelése mellett. “13. havi nyugdíj első negyedét a jövő év elején visszakaphatják a nyugdíjasok” – tette hozzá.

Nem értünk egyet a parkolási díjak emelésével – mondta Gulyás, amivel a tegnapi fővárosi emelésre reagált. Ehhez még azt is hozzátette: “eddig még lehetett haladni Budapesten, most már csak dugóban lehet haladni.” Karácsony Gergelyt kritizálva újra leszögezte: január óta nem történt előrelépés a Lánchíd felújítása kapcsán. “Szeretnénk, ha a főváros mielőbb kiírná a közbeszerzést. A kormány ugyanazt a forrást biztosítja most a fővárosnak, mint anno Tarlós Istvánnak.” Szeptemberben folytathatják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának üléseit Karácsony Gergellyel – válaszolta Gulyás kérdésre.

Gulyás újságírói kérdésre azt mondta: nem igaz, hogy a magyar állam lecsúszott volna a határidővel abban az egymilliárdos ügyben, amelyet a 24.hu írt meg Simonka Györggyel kapcsolatban. Gulyás szavai azért érdekesek, mert a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint az állam követelése „határidőn túl érkezett” besorolásban szerepel a Simonka Györgyék cégénél zajló felszámolási eljárásban. Tehát a miniszter a magyar állam hivatalos közlését cáfolja ezzel.

Kicsúszott a határidőből az állam, egymilliárd forint közpénz veszett oda Simonkáék cégében
Pedig Nagy István agrárminiszter még államtitkárként azt mondta, mindent megtettek, ami emberileg és jogilag kötelességük volt.

“A sajtószabadság biztosításához van köze a magyar államnak. Ezentúl a magyar kormány sajtóügyekbe nem avatkozhat be. Magyarországhoz képest Nyugat-Európában hasonló sokszínű tájékozódási lehetőség nincs” – mondta Gulyás újságírói kérdésre az Index körüli helyzetet kommentálva.

Miért kerülnek politikusok az átalakított egyetemek kuratóriumába? – hangzott el az Index kérdése.

Azt reméljük, hogy ez jelentős haszonnal jár. Az állam elveszíti a befolyás lehetőséget ezzel az átalakulással. A kuratóriumi döntéshozók 80 százaléka nem politikus

-reagált Gulyás, aki egyetértett Palkovics László megjegyzésével, aki szerint a Szín-, és Filmművészeti Egyetem diákjainak tiltakozása politikai jellegű volt.

Ezentúl Gulyás még azt is mondta:

  • “ha lesz második hullám, akkor az idei recesszió nem elkerülhető.” Ha nem – tette hozzá a miniszter -, akkor ezt egyelőre nem lehet megjósolni.
  • Az augusztus 20-ai ünnepség megtartásáról július közepén dönt a kormány.
  • 2021. július elsejétől a csecsemőgondozási díj az első hat hónapban a korábbi jövedelem 100 százaléka lesz. “Ha valaki gyermeket vállal, akkor az édesanyának a fizetése nem csökken, hanem nő, mivel nem kell tb-t fizetni.”
  • Az idei évben még nem változik a KATA szabályozása, de jövőre igen. „A KATA-val való visszaélések megszűnését célzó módosításokat nyújt be a kormány. A bújtatott foglalkoztatást igyekszünk megszüntetni.” Ezt sávos adóemeléssel próbálják meg kikényszeríteni a munkáltatóktól. “A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy 3 millió forint feletti számlák esetén – ha ugyanaz a kibocsátó – akkor 40 százalékos adót kell fizetni a 3 millió forinti feletti részre.” Szerinte emiatt nem fognak fizetést csökkenteni az érintett cégek.
  • szerinte kedves gesztus volt Orbán Viktor részéről, amikor levelet írt az érettségizőknek
  • egyetért Kósa Lajos álláspontjával sör-ügyben.
  • Az euró magyarországi “bevezetése melletti érvek továbbra is gyengébbek, mint az ellenérvek. Ez addig így lesz, amíg a magyar GDP nem éri el a nyugat-európai GDP 80-85 százalékát.”
  • 300 milliárd forintért szereztek be 16 ezer lélegeztetőgépet a koronavírus-járvány alatt.
  • Gulyás nem tud arról, hogy Orbán Viktornak kormányátalakítási szándékai lennének.

Kiemelt kép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 18-án. MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik