Belföld koronavírus

Ipsos: a magyarok kevésbé félnek a koronavírustól, mint más nemzetek

A magyarok aggódnak viszont a világon a legjobban az egészségügy helyzete miatt.

Az Ipsos globális kutatása alapján a világ lakosságát továbbra is első helyen foglalkoztató COVID-19 járvány Magyarországon már csak a negyedik legfontosabbnak ítélt fenyegetés. 27 országban több mint 18 ezer felnőttet kérdeztek. Az emberek 45 százaléka vélte úgy, hogy hazájában jó irányba mennek a dolgok.

A május végi felmérés eredménye alapján az általános hangulat tovább javult.

A sokéves pozitív rekord azt jelenti, hogy az optimisták aránya közelíti az elégedetlenékét (45% és 55%). Az áprilisi mérésben megjelent koronavírust, bár csökkenő súllyal, de továbbra is fő  veszélynek tartják globális szinten.

A felnőttek 55 százaléka jelölte meg az első három aggodalomra okot adó jelenség közt, a munkanélküliség 42 százalékot foglalkoztat kiemelt helyen.

A magyarok továbbra is szkeptikusak a jövőt illetően. Csak 30 százalékuk érzi úgy, hogy jó irányba mennek az ország dolgai. Ezzel a lista utolsó országai közé kerültünk. A rangsort Szaúd-Arábia vezeti, a legnagyobb hangulatromlás pedig dél-amerikai országokhoz (Peru, Brazília) köthető.

A koronavírus a 27 mért ország közül 18-ban, és világszinten is első számú veszélynek nevezhető. Magyarország az egyetlen olyan állam Oroszország mellett, ahol a járvány májusban nem fért be az első három legfőbb társadalmi probléma közé (32%-os említés, 29 százalékpontos csökkenés az áprilisi adathoz képest). Globális összevetésben a vírustól a magyarok és a törökök félnek  legkevésbé.

A magyarok az egészségügyet jelölték meg fő veszélyforrásként. Ebben világelsők vagyunk.

Ugyanakor növekvő súllyal jellemezhető a korrupció fenyegetése is. A mért országok közül ez nálunk kapta a legmagasabb említést (50%), Oroszország előtt (49%). A magyarok a globális átlagnál jobban félnek a szegénységtől, és kevésbé a munkanélküliségtől, a bűnözéstől és erőszaktól, a terrorizmustól, a migrációtól, az adóterhektől.

Ipsos: a magyarok aggódnak legjobban az egészségügy helyzete miatt
Egyre több az optimista, de még mindig az emberek kétharmada véli úgy, hogy nem jó irányba tart az ország.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik