Belföld koronavírus

Lemondta a júliusi nyaralást, de pénzt nem akart visszaadni az utazási iroda

Még februárban foglalt le olvasónk egy a ViaSale utazási iroda által szervezett tenerifei utazást az Ibusznál, júliusra. Gyanús volt neki, hogy a járványhelyzet miatt az útból nem lesz semmi, ezért május 26-án érdeklődött az Ibusznál emailben. A válasz szerint a ViaSale a koronavírus-járvány miatt július végéig nem indítja el tenerifei útjait. Vagyis az iroda mondta le az utazást, a befizetett előleg fejében pedig utalványt ajánlott fel.

Olvasónk úgy tudta egy kormányrendelet alapján, hogy az utalványt visszautasíthatja, és kérheti helyette az előleg pénzbeli visszatérítését. Jelezte is, hogy neki az utalvány nem felel meg, de úgy tűnt, pénzt akkor sem fog kapni.

Magyarországon spanyol törvények szerint

Olvasónk 320 ezer forint előleget fizetett be az utazásra, ezt szerette volna pénzben visszakapni, a ViaSale azonban azt írta neki az Ibuszon keresztül, hogy ez nem lehetséges. Méghozzá azért nem, mert a spanyol állam a pandémiás krízisben új jogszabályokat hirdetett ki, amelyeket a már létrejött, de még nem teljesített utazási szerződésekre is alkalmazni kell. Az április 1-jétől érvényes jogszabályok módosították az utazási szerződést és az általános szerződési feltételeket. Ezen rendelkezések alapján a ViaSale a befizetett részvételi díjat kizárólag utalvány formájában téríti meg.

Olvasónk számára nem volt világos, miért spanyol törvények vonatkoznak rá, illetve az általa kötött szerződésre, Magyarországon. A ViaSale nem válaszolt megkeresésünkre, de a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) megvilágította, miért lehetséges a konkrét ügyben Magyarországon a spanyol törvények szerint eljárni.

A ViaSale utazási irodát határon átnyúló szolgáltatóként vette nyilvántartásba a fővárosi kormányhivatal. Ez azt jelenti, hogy az iroda nem Magyarországon, de az EU-n belül regisztrált utazásszervező. És mivel Spanyolországban a kormány rendeletben szabályozta, hogy az utazásszervezők a koronavírus-járvány miatt meghiúsult utakra befizetett részvételi díjat voucherben egyenlíthetik ki kötelező érvényűen, így a ViaSale a MUISZ szerint jogszerűen jár el, amikor utazási utalványt ad a magyar utasnak.

Ez azért is érdekes, mert az Európai Bizottság ajánlása úgy szól: ha a vírus miatt marad el az utazás, akkor az utazóknak joguk van dönteni arról, hogy a vouchert (magyarán egy későbbi utazást) választják-e vagy a pénzt. Ezek szerint a spanyolok fittyet hánytak az Európai Bizottság ajánlására.

És mivel a ViaSale-re a spanyol törvények vonatkoznak, rájuk nem érvényes, amit a május 27-i magyar kormányrendelet rögzít, összhangban az uniós ajánlással:

  • ha a járvány miatt hiúsult meg az utazás, a szolgáltató utalványban is visszatérítheti az összeget,
  • azonban ha az utazó az utalványt nem fogadja el, vagy 15 napon belül nem reagál rá, akkor pénzben kell visszaadni neki a befizetett összeget.

Bő egy-két év múlva juthatott volna a pénzéhez

Az utalványt a kiállítástól számított egy éven belül lehet felhasználni, kizárólag a ViaSale útjain. Az utazó pedig csak akkor juthat a pénzéhez, ha ez az egy év eltelt, és nem használta fel az utalványt. Ekkor kérvényezheti a szerződés felmondását, majd újabb 60 napon belül visszakaphatja a befizetett pénzét, de csak akkor, ha a szolgáltatást nyújtók is mind visszafizették az utazásszervezőnek a teljes árat. Ha nem, akkor az utas is csak a pénze egy részét kapja vissza, a különbözetre pedig pótutalványt adnak neki, ami ismét egy évig használható fel.

Olvasónk jelezte, neki nem felel meg az utalvány, pénzt szeretne visszakapni – de a spanyol jogszabályra hivatkozva azt mondták, hogy ez nem lehetséges. Azt sem értette, hogy ha ő az Ibusznál foglalt és fizetett, miért nem ők illetékesek a visszatérítésben.

Azonban az ügyletben az utazási szerződés szerint az Ibusz „csak” utazásközvetítő volt, az utazásszervező a ViaSale. Maga az utazási szerződés is a ViaSale és olvasónk között köttetett, az Ibusznál. Ilyenkor pedig az utazási szolgáltatásokra vonatkozó kormányrendelet szerint az utazásszervezőnek kell helytállnia, ha meghiúsul az ügylet. Az utazásközvetítőnek annyi a feladata, hogy haladéktalanul közvetítse az utazó észrevételeit, kérdéseit, panaszait az utazásszervező felé, és ennek az előírásnak eleget is tett az Ibusz. A panasz elbírálása sem az utazásközvetítő dolga, hanem az utazásszervező ViaSale Travel S.L. joga és kötelessége.

A MUISZ is megerősítette, mivel az Ibusz csupán utazásközvetítő volt, így nem rendelkezhet a befizetett részvételidíj-előleg visszatérítéséről.

Méltányosságból lehet pénz

Úgy tűnt tehát, hogy minden törvényes, szabályos, olvasónknak (sorstársaival együtt) bele kell nyugodnia, hogy hiába ellentétes ez az EU-ajánlással és a magyar kormányhatározattal, utalványt kap, és legfeljebb bő egy-két év múlva juthat hozzá a befizetett pénzéhez. Megkeresésünk másnapján azonban kellemes meglepetés érte. Délután telefonon hívta őt az Ibusz, azzal, hogy méltányosságból mégis megkaphatja a pénz visszatérítést, 14 napon belül. Az Ibusz lapunknak is megerősítette, a ViaSale írásban értesítette őket, hogy olvasónknak visszatérítik a befizetett előleget.

Kiemelt kép: Balázs Attila /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik