Belföld

Maruzsa: Az iskolaőr több mint egy portás, de kevesebb mint egy rendőr

Az iskolaőri munka betöltéséhez nem lesz kötelező a rendőri előképzettség, írja a Magyar Nemzet. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a lapnak elmondta:

bár elsősorban volt rendőrökre, például korkedvezményes nyugdíjazottakra számítanak, bekapcsolódhatnak bármely más, középfokú végzettséggel rendelkező, civil foglalkozást végzők is.

A leendő iskolaőröknek várhatóan augusztusban szerveznek majd néhány hetes képzést, amelyen az őrök rendészeti, pedagógiai és pszichológiai tudnivalókat kapnak, a tanfolyamot pedig vizsga zárja.

Mivel az iskolaőr konkrét oktató-nevelő munkát nem végez, ezért nem feltétel, hogy legyen előzetes pedagógiai tapasztalata, de nyilván előnyt élvez, aki képzettebb

– mondta. Mint kiderült: az iskolaőrök munkáltatója a rendőrség lesz, alapvetően egy, maximum két fővel számolnak, az iskola méretétől függően.

Az államtitkár hangsúlyozta: az iskolaőr csak az iskola területén történő rendbontások esetén avatkozhat be, de nemcsak akkor, ha valamelyik diák pedagógust bántalmaz, hanem akkor is, ha a tanulók esetleg egymással verekszenek, illetve egy erőszakos szülő lép fel agresszíven egy tanulóval vagy egy nevelővel szemben.

Intézkedési lehetőségeit tekintve az iskolaőr több mint egy portás, de kevesebb mint egy rendőr: lőfegyvere nem lehet, ez semmiképpen sem indokolt egy iskolában. Ha olyan mértékű az agresszió és a tanár veszélyeztetettsége, akkor szükség esetén bilincselhet, illetve használhat gázsprayt és gumibotot, de nyilván csak akkor, ha valóban indokolt a helyzet, a szükségesség és arányosság elvének megfelelően

– fogalmazott Maruzsa, aki úgy véli, nagyjából ötszáz helyen lesz szükség iskolaőrökre, egyeztetnek a rendészeti szervekkel arról, hol gyakoribbak a rendőri kiszállások.

Ahol az iskola nem kéri, oda nem fognak őrt vezényelni az intézmény és a tantestület akarata ellenére.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik