Belföld koronavírus

Müller: egy 11 és egy 15 éves gyerek is az új fertőzöttek között van

Az operatív törzs péntek délelőtti tájékoztatóján Kiss Róbert alezredes elmondta: 315 hatósági karantént rendeltek el az elmúlt napon. A rendőrök 437 büntetőeljárást indítottak, rémhírterjesztés miatt 125-öt.

Azonnali nyomozást rendelt el a Készenléti Rendőrség, mert Müller Cecília és a Népegészségügyi Központ nevében ismeretlenek olyan leveleket küldtek ki cégeknek és egészségügyi intézményeknek, amelyben ingyen védőeszközöket ígértek, amelyhez egy űrlap kitöltését kérték. Az e-maileknek nincs közük sem Müller Cecíliához, sem a Népegészségügyi Központhoz, arra kérnek mindenkit, hogy aki kapott ilyen levelet, azonnal küldje azt el  a csirt@nki.gov.hu címre.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elismételte a reggel közölt friss adatokat: 14 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, 4053 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Az új fertőzöttek között van egy 11 és egy 15 éves fiatal, mindkettejük családjában volt fertőzött, így azonosították őket is.

Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 555 főre emelkedett az elhunytak száma. 2447-en már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 1051 fő. 290 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 20-an vannak lélegeztetőgépen. Öt olyan megye van, ahol már nincs aktív fertőzött.

A tiszti főrvos beszélt a Nemzeti Népegészségügyi Központ által végzett szennyvízvizsgálatokról is, amelyekről bővebben itt olvashat:

A hazai szennyvízben keresik a koronavírus nyomait
Akár három nap után is kimutatható belőle a fertőzés.

Budapesten mindhárom szennyvíztelepről vettek mintát, így a főváros egész lakosságára nézve adatokat szereztek: még mindig ki tudják mutatni a vírust a fővárosban, de egy nagyságrenddel csökkent a vírus kópiaszáma. Müller Cecília szerint Budapesten a következő 1-2 héten belül nem várható a fertőzöttek számának növekedése.

Június 13-án  lesz a Magyar Védőnők Napja, ez alkalomból Müller Cecília köszöntötte és méltatta a magyar védőnőket. Mint mondta: a védőnői szolgálat idén 105 éves lesz, igazi hungarikum, amely a járványhelyzetben is segítette a családokat.

A sajtó kérdésére elhangzott:

  • Biztonsági intézkedésekkel, de meg lehet tartani a véradásokat, már csak azért is, mert nyáron jellemzően nagyobb a vérigény. Fontos, hogy a higiéniai előírásokat be kell tartani.
  • Vissza lehet térni a kézfogáshoz, de kiemelten fontos a kézmosás, a higiénés szabályok követése.
  • Hamarosan az idősek otthonában élők is meglátogathatják a szeretteiket, de még egy kis türelmet kérnek.
  • Müller Cecília szerint minden szakember egyetért abban, hogy lesz második hullám, de annak jellemzőiről egyelőre nem lehet tudni. Az operatív törzs folyamatosan dolgozik tovább, járványügyi bevetési egységet hoznak létre, amely azonnal képes reagálni, ha szükséges. A megelőző intézkedések érvényben vannak, mindenkit arra kérnek, hogy a lazítások ellenére tartsák be a járványügyi szabályokat.

Kiemelt kép: MTI/Botár Gergely

Ajánlott videó

Olvasói sztorik