Belföld koronavírus

Az áprilisi kórházkiürítés után a szokásosnál kevesebben haltak meg kórházban

10411-en haltak meg Magyarországon áprilisban, jóval kevesebben, mint az azt megelőző hónapokban, és szinte pontosan annyian, mint áprilisban szoktak átlagosan, ha az elmúlt éveket vesszük alapul — írta meg a 444.hu.

Bár március-áprilisban 1,4 százalékkal több halálesetet regisztráltak, mint tavaly ilyenkor, az áprilisi halálozási számok alátámasztják azt, ami márciusban is látszott, hogy a koronavírus-járvány nem okozott jelentős többlethalálozást.

Áprilisban 6918 ember halt meg kórházban, miközben januártól márciusig ez a szám mindig meghaladta a nyolcezret. Az elmúlt évek havi átlaga is magasabb ennél (7977), akárcsak az elmúlt öt év áprilisainak átlaga (7690).

Tehát az összes halálozás 66 százaléka történt kórházban, ami 8 százalékkal kevesebb a szokásosnál, akár a négyéves, akár az áprilisi átlagokat vesszük

— teszi hozzá a lap. A csökkenés a kormány április elejei döntésének is köszönhető, ami előírta, hogy ki kell üríteni a kórházi ágyak 60 százalékát azért, hogy szükség esetén koronavírusos betegeket ápoljanak rajtuk.

  • Áprilisban majdnem 25 ezerrel kevesebb aktív és krónikus ágyat használtak, mint februárban, amikor még nem érződtek a járvány következményei az egészségügyben. Az aktív ágyak kihasználtsága 32, a krónikusaké 41, a rehabilitációsoké pedig — a krónikuson belül — 57 százalékkal csökkent.
  • A használatban levő krónikus ágyak száma 11 ezerrel csökkent februárhoz képest, ami a több hónapos, vagy akár beláthatatlanul hosszú ideig ápolást igénylő betegeket érintette. A használatban levő aktív ágyak száma pedig 13 ezerrel csökkent.

A lap szerint mindezek alapján a kórházi kiürítésnek nem volt olyan hatása a betegek halálozási esélyeire, hogy az már áprilisban megjelent volna a statisztikákban, ugyanakkor érdemes lesz figyelni a május-júniusi halálozási számokat is, amikor akár a kórházkiürítés hatásai is erősebben jelentkezhetnek.

„Anyám lelkileg összetört” – így megy a kórházak kiürítése
A koronavírus-járvány miatt a kórházi ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani. Sok olvasónk számolt be arról, milyen nehéz helyzetbe kerültek beteg hozzátartozóik és ők is emiatt.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik