Gazdaság

Bevásárolta magát Mészáros a tihanyi borászatba, most combos veszteségrendezésre van szükség

Két éve – az azóta már elhunyt – Demján Sándortól megvett két tihanyi borászcéget Mészáros Lőrinc. Az egyik a Tihany-Vin Kft. volt, amelyhez tartozott az apátsági pince, ehhez a Búzakalász 66 Felcsút Kft.-n keresztül jutott a felcsúti multimilliárdos.

A cég évek óta veszteséget termelt, és eddig Mészárosnak sem sikerült ezt a tendenciát megváltoztatnia. Tavaly bő 10 millió forintos veszteség keletkezett a Tihany-Vin Kft.-ben.

Október végén pedig arról határoztak, hogy veszteségrendezés miatt leszállítják a cég törzstőkéjét, 344 millió forinttal – derül ki a Cégközlönyből. Az eddigi 374 millió forintos törzstőke az akció után 30 millióra apad – így döntött a Búzakalász 66 Kft., amely tavaly október óta egyszemélyes tulajdonosa a borászatnak. Kivásárolta ugyanis a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 1,07 százalékos üzletrészét a tihanyi cégből.

Komoly bajról árulkodik, hogy a cég rövid lejáratú kötelezettségei megsokszorozódtak, a 2017 végi 32 milliós állomány tavaly év végére 202 millió forintra hízott. A tavalyi évről készült mérlegbeszámolóból az derül ki, hogy ennek a tartozásnak a zöme, 182 millió forint a szállítókkal szemben állt fenn. Hosszú lejáratú kötelezettsége is van a Tihany-Vinnek, a mérlegében 72 millió forintot tüntetett fel ilyen címen, ez a Búzakalász 66 Kft. tulajdonosi kölcsöne.

Kiemelt kép: Fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik