Belföld

Kormányhivatal: Karácsony ne nyisson ott hajléktalanszállót, ahol pörög a turizmus

Májusban jelezte a főváros vezetése, hogy a Városháza egyik szárnyába fogadja be a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idejére azokat a hajléktalan embereket, akik vállalják a karantént, miután a csepeli elöljárók tiltakoztak a kerületben kialakítandó hajléktalanszálló miatt. Ekkor közölték, hogy a főváros már több mint 500 új helyet alakított ki, de további befogadóhelyek létesítésére van szükség ahhoz, hogy a fertőzés megfékezéséhez kellő távolságot biztosíthassanak az ellátottak között.

Budapest Főváros Kormányhivatala ugyanakkor ma közölte, hogy elutasította a Fővárosi Önkormányzat örökségvédelmi engedély iránti kérelmét, azaz nem nyithat Karácsony Gergely a Városháza műemléknek nyilvánított épületében hajléktalanszállót.

A főpolgármester Budapest Belváros Városház utca 9-11. – Gerlóczy utca 2-6. szám alatti Központi Városháza épületében tervezte megnyitni a hajléktalanszállót, az érintett ingatlan – írja a kormányhivatal – azonban műemlék, továbbá műemléki jelentőségű területen és a turisták által is nagy számban látogatott világörökségi védőövezetben fekszik, illetve kiemelten védett régészeti lelőhelyeknek is része.

„Mindezeken túl Belváros-Lipótváros Kerületi Építési Szabályzata szerint a Városháza vegyes városközponti terület építési övezetben található, ahol a szabályzat szerint szállás funkció nem helyezhető el, így hajléktalanszálló sem létesíthető, és erre a meglévő épület, illetve épületrész rendeltetése sem módosítható.”

Mindemellett a kormányhivatal álláspontja,

hogy az elmúlt években sikeresen felépített és rekordokat döntő magyar turizmus szempontjából sem szerencsés a főpolgármester ötlete.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik