Belföld

Az MSZP sokkoló videójában beszélt egy mentős a kórházból hazaküldött és meghalt betegekről

A koronavírus-járvány miatt elrendelt kórházi ágyfelszabadítás következtében egy önkéntes mentős tíz hazaküldött beteg ápolását vállalta el, akik közül 10 napon belül kilencen meghaltak – hangzik el a Magyar Szocialista Párt (MSZP) videójában. Ebben Korózs Lajos az MSZP politikusa beszélget Németh Athinával, aki éjszakai munkára kérte magát munkahelyén, hogy nappal ingyenesen tudjon segíteni a rászoruló betegeknek.

A mentősként dolgozó nő korábban egy Facebook-csoportban ajánlotta fel, hogy egészségügyi dolgozóként segítséget nyújt az otthoni ápolásban azoknak, akik ezt kérik. Mostoha tapasztalatairól már a Pesti Hírlapnak is beszélt korábban, ám az MSZP videójában még súlyosabb állításokat tett.

Németh elsőként egy teljesen magatehetetlen csepeli asszonyról beszélt, akinek a lánya is nyilatkozott. Az azóta elhunyt asszony 24 órás ápolásra szorult, ennek ellenére küldték haza kórházból.

A mentős szerint a nő haldoklott amikor hazaszállították. 

Ezért kérte a beteg visszaszállítását a kórházba. A kiérkező mentősök megállapították, hogy valóban kórházban van a helye a nőnek, ezért bevitték, azonban az asszony másnap este elhunyt.

Németh Athina arról is beszélt az MSZP-nek, hogy egy budakeszi férfit májdaganattal küldtek haza a kórházból, családját aznap reggel értesítették, amikor hazavitték a férfit. A mentős a férfi háziorvosától próbált segítséget kérni, aki állítása szerint azt közölte vele:

Ő nem tud sem oxigént, sem infúziót, sem fájdalomcsillapítót, sem semmit, hívjam fel a miniszterelnököt.

A férfit állítólag úgy engedték haza, hogy két-három számmal kisebb méretű pelenkát adtak rá, ami elszorította a testét, ami emiatt véraláfutásos lett.

A mentős szerint a kapott, kézzel írott zárójelentésben az állt, hogy a beteg saját kérésére otthonába távozik. Az a beteg, aki három hete nem volt magánál.

A férfi szintén elhunyt – mondta Németh.

Állítása szerint volt olyan hazaküldött, tumoros beteg, akinek félig volt csak összevarrva a hasa. Erre ő azt kérdezte a beteget hazaszállító mentősöktől, hogy

a varratot ki rágta ki? Hát folyik minden.

Ekkor Németh felhívta az onkológiai sebészt, aki azt mondta, hogy akkor indul az 58 éves beteghez, ám a mentős másfél óra múlva arról tájékoztatta, hogy már nem szükséges kijönnie, mert a beteg meghalt.

A felsorolt esetek ügyében kérdéseket küldtünk az Emberi Erőforrások Minisztériumának, ha érkezik válasz, frissítjük majd cikkünket.

Az egyébként az MSZP videójában is szerepel, amikor Müller Cecília országos tiszti főorvos arról, beszélt, hogy Kásler Miklós miniszter elrendelte a kórházi ágyak kiürítését. Ezt később a miniszter csúsztatásnak nevezte, ám végül saját levele cáfolta meg őt.

Frissítünk!

Az Országos Mentőszolgálat szerint a videóban megszólaló személy nem a munkatársuk, neve nem szerepel az egészségügyi dolgozók nyilvántartásában. Június 8-án kora estére a videót törölték az MSZP Facebook-oldaláról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik