Belföld koronavírus

Müller Cecília: kiürítették a kórházi ágyak felét, kevés beteget kellett hazaküldeni

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján ismertette, hogy 2168 főre emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Mint mondta, 75 fővel emelkedett a megbetegedettek száma, ami azért érdekes, mert a koronavírus.gov.hu tájékoztatási oldal szerint tegnap 2098 fertőzött volt, a két szám különbsége pedig nem 75, hanem csak 70.

Elmondta, 12 krónikus betegségben szenvedő idős ember hunyt el. Ugyanakkor örömteli, hogy 295 fő már gyógyultan távozott. Az országos tiszti főorvos szólt arról is, hogy a laboratóriumok 24 órában dolgoznak, így már több mint 52 ezer tesztet végeztek el.

Müller Cecília beszélt az idősotthonok helyzetéről, kiemelten a Pesti úti idősotthonról. Elmondta, utóbbi intézményben 284 fertőzött van, 28-an haltak meg. Elmondta, zajlik az intézmények fertőtlenítése és vizsgálata.

Kiemelte az egészségügyi intézmények végeztek a kórházi ágyak felszabadításával, így már az összes ágy 50 százaléka szabad. Ezzel kapcsolatban elmondta, valójában kevés helyről kellett beteget haza küldeni a megfelelő kapacitás eléréséhez. Ugyanis a kórházi ágyak 60-70 százaléka volt kihasználva.  

Mint mondta, orvosszakmai döntés az, hogy kit küldtek haza, és kit nem.

De senki nem küldhető haza, aki emiatt egészségkárosodás szenvedne

– mondta.

Gyorsan kiderült, hogy lehetetlent kért Kásler a kórházaktól
Egy kicsivel kevesebb ágyat szabadítana fel a kormány, mint korábban tervezte. Az intézkedés az ismert számok alapján így is túlzónak tűnik.

Müller Cecília a krónikus megbetegedésben szenvedőknek azt tanácsolta, fokozottan figyeljenek az alapbetegségeik karbantartására. Kiemelte az allergiások problémáját, akiknek szintén fokozottan érdemes vigyázniuk magukra.

Kérdésre válaszolva közölte, a primőrök lassan jönnek a kertekből, és általában véve tartalmaznak szennyeződést a felületükön, rájuk rakódik a levegőből minden, a földben teremnek és onnan is szennyeződhetnek. Jó alaposan meg kell ezeket mosni folyóvízzel, többször és lecsurgatva utána fogyaszthatók.

A maszkviseléssel kapcsolatban elmondta, sokan lehúzzák a maszkot az álluk alá, zavarja őket, mert nem egy természetes állapot.

Aki foglalkozásánál fogva egészségügyi dolgozó, ő hozzá van szokva, de aki nem használja, elkezdi össze-vissza húzkodni, és újrafertőzi magát a saját bőréről. A helyes maszkviselés azt jelenti, hogy eltakarom a légutat, az orromat és a számat is. A legtöbb maszkon van egy kis fémbetét, ami segíti az orron történő rögzítést. Mindaddig felhelyezve használjuk, amíg haza nem érünk

közölte.

Arra a kérdésre, a klinikusok a beteg egészségügyi állapotától teszik azt függővé, hogy egy gyógyult páciensnek milyen utókezelésre van szüksége.

A szakmai közleményeket, világirodalmi adatokat, és tudják, hogy a fertőzésen átesetteknek a száma akár a többszöröse is lehet. Magyarországon a járványügyi szakemberek kíváncsiak arra, hogy milyen lehet a népesség átfertőzöttsége, ezeket a vizsgálatokat a járvány végeztével teljes körűen, reprezentatív módon szeretnék elvégezni.

Az ápolási idővel kapcsolatban azt mondta, az akár több hét is lehet, ha valaki kórházba kerül.

Magyarországon még nem tudnak olyanról, aki kigyógyult a koronavírusból, aztán újra megfertőződött, de más területeken már leírtak ilyen eseteket.

Érdekes vírus olyan szempontból, hogy az immunrendszerre történő hatása nagyon különböző. Valaki nagy mennyiségű ellenanyagot termel ellene, mások kevésbé. Feltételezhetjük azt, hogy nem alakul ki tartós védettség. Az elvi lehetősége megvan annak, hogy valaki újrafertőződjön. Ha egy gyógyult páciens környezetében valaki pozitívvá válik és szoros kontaktusnak minősül, akkor ismételten 14 napos karanténba helyezzük

– fogalmazott Müller Cecília.

Kiemelt kép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik