Belföld

8 perc 46 másodpercig térdeltek az amerikai nagykövetség előtt George Floydra emlékezve

Csendes szolidaritással emlékeztek meg a rasszizmus áldozataira a Szabadság téren, az amerikai nagykövetség közelében.

A világszerte pusztító rasszizmus áldozatai mellett, az igazságosságért, a globális összefogásért, a rendszerszintű változásért állunk ki

– olvasható az esemény Facebook-oldalán. A szervezők azt is írták, hogy a járványhelyzet miatt nem lehet a gyülekezési törvény hatálya alá eső demonstrációt tartani Magyarországon, ezért ez nem tüntetés, hanem békés megemlékezés. Az eseményen zenével és rövid beszédekkel hívták fel a figyelmet a rasszizmusra, az elnyomásra, a kizsákmányolásra és az igazságtalanságra.

Fotó: Farkas Norbert/24.hu

Mindannyian együtt vagyunk benne ebben a tragédiában – mondta az egyik felszólaló, aki hangsúlyozta, „nem a politikai vezetők az ellenségeink, hanem az emberi természet.” Mindannyian az áldozatai vagyunk ennek a romlott, mérgező rendszernek, amit mi építettünk fel, és változtatni is csak mi tudunk rajta – tette hozzá.

Fotó: Farkas Norbert/24.hu

A nagyjából kétszáz fős tömeg a beszédek után 8 perc 46 másodpercig térdelt csendben, így emlékezve George Floyd-ra, aki azért halt meg május 25-én, mert egy fehér rendőr közel 9 percig térdelt a nyakán, miután Floyd egy hamis 20 dollárossal próbált fizetni. Az intézkedésnél négy rendőr volt jelen, másnap mindannyiukat elbocsátották, és később vádat is emeltek ellenük. A megrázó incidensről videofelvétel is készült, amelyen többször hallható, hogy a fekete férfi azt nyögi,

I can’t breathe!

vagyis Nem kapok levegőt! Mint kiderült, az utolsó három percben Floyd már nem mozdult, és pulzusa sem volt.

Sokkoló videón rekonstruálták, ahogy a George Floydot megölik rendőri intézkedés során
A New York Times egy egészen felkavaró 9 perces felvételt közölt.
Fotó: Farkas Norbert/24.hu

A gyilkosság miatt zavargásokba és fosztogatásba torkolló tiltakozások kezdődtek az Egyesült Államok több városában, melyek során szintén számos bírálat érte a rendőrség fellépését a békés tiltakozókkal és újságírókkal szemben is. A tiltakozáshullám Európát is elérte, rengeteg helyen tiltakoztak a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen.

Miért most borult lángba Amerika?
George Floyd nem az első, aki a feketék elleni rendőri erőszak miatt vesztette az életét, halála még csak nem is az első olyan eset, amit a világ végignézett. Mi változott most, hogy ekkora tüntetéseket láthatunk Amerikában?

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik