Belföld

Grecsó Krisztián: a kötelező örökbefogadási tanfolyamot megszüntetni csak a gyerekek kárára lehet

Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár javaslata szerint ingyenessé válik, ugyanakkor nem lesz kötelező a 40 órás tanfolyam elvégzése az örökbefogadó szülőknek – a májusi hír több kritikát is kiváltott. A kormányzati terv szerint a házaspárok így 120-160 ezer forintot takaríthatnak meg, jól lehet, a szakma és az érintett szülők szerint rossz és minden szempontból érthetetlen döntés, hogy a jövőben felkészítés nélkül is bele lehet vágni az örökbefogadásba.

„Mindenféle képzés nélkül egy emberi lényhez lehet jutni”
Novák Katalin javaslata szerint ingyenessé válik, ugyanakkor nem lesz kötelező a 40 órás tanfolyam elvégzése az örökbefogadó szülőknek. A szakma és az érintett szülők szerint rossz és minden szempontból érthetetlen döntés, hogy felkészítés nélkül is bele lehet majd vágni az örökbefogadásba.  

Ezúttal az aHang készített videót ismert művészekkel a kérdésről, olyanokkal, akik maguk is érintettek, lévén mindannyian örökbefogadó szülők. Mindannyian amellett érvelnek, hogy a tanfolyam fontos, nem megspórolható, sőt, többen is voltak olyanok, akik szerint nemcsak az örökbefogadó szülőknek kéne ezt elvégezniük.

Tóth Krisztina, költő például azt mondja:

Nem tudom, mihez kezdtünk volna, ha nem kapunk ehhez előzetes segítséget

Szerinte az örökbefogadás „egy nagyon jól funkcionáló családot is rendkívül nehéz helyzetek elé állít. Legyen szó egyedülálló szülőről, vagy örökbefogadó párról, nagy háttértudás és támasz kell ahhoz, hogy ezeket a helyzeteket kezelni tudjuk.”

Tompa Andrea író szerint, a tanfolyamon „azt mondtuk, hogy ezt minden szülőnek ki kéne járnia, nemcsak az örökbefogadó szülőknek.”

Röhrig Géza költő, színész azt mondja a videóban: „csodákat én ettől a 40 órás dologtól se várok, azt viszont igen, hogy kiszűrjön, vagy felhívja a figyelmet olyan aknákra, vagy veszélyekre, amivel az örökbefogadni kívánó szülő nincs tisztába. Az, hogy opcionális (mármint a tanfolyam – szerk.), az megengedhetetlen.” Hozzáteszi, fontos lehet akár az anyagi segítség nyújtás a tanfolyam díjához, de

ez a 40 órás tanfolyam egy karéj kenyér.

Kollár-Klemencz László énekes, író szerint „nemcsak az örökbefogadó szülőnek kellene egy ilyen tanfolyam, hanem minden szülőnek. Aki szülő szeretne lenni, minimum egy ilyen tanfolyamot el kellene végezni.” Mint mondja, a szülőséget „nem tanítja senki, az ember mintákat hoz otthonról. (…) ami egyáltalán nem biztos, hogy minden esetben jó minta.” A saját tapasztalatáról azt mondta:  a tanfolyamon „sok mindent meg lehetett ott tanulni, enélkül nem tudtuk volna ezt így csinálni, és nem sikerült volna ez úgy, ahogy ez a fiúnkkal ez sikerült, és amilyen családdá tudtunk mi válni.”

Grecsó Krisztián író szerint pedig ha „ez a tanfolyam nem kötelező, nem fogja elvégezni senki. A kockázat gigászira megnő a felkészületlen szülők, az olyan örökbefogadók szülök szempontjából, akik azt se tudják, hogy mit vállaltak.”

Hozzátette: tájékozódni kell arról, hogy miért nehéz. Mert nem a tanfolyam miatt nehéz.” Végül azt mondta:

ezt a tanfolyamot megszüntetni csak a gyermekek kárára lehet.

Grecsó Krisztiánnal készült májusi nagyinterjúnkat itt olvashatják:

Grecsó Krisztián: Ha kinyithat a templom és a strand, a szabadtéri színház vajon miért nem?
Vera című regényéért megkapta a Libri irodalmi közönségdíját, friss verseiben pedig a betegség traumáját és az apaság katarzisát járja körül. De vajon mi marad a magyar kultúrából a járvány és a kultúrharc után? Interjú.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik