Belföld koronavírus

Szlávik János: Több tízezer magyar esett át a fertőzésen

Él ebben az országban több tízezer olyan ember, aki átesett a fertőzésen, de nem ismerte fel, nem volt ismert beteg a közelében, nem fordult orvoshoz, és ők szerencsére tökéletesen meggyógyultak a betegségből, közölte Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Mint mondta, az ismert esetek 80 százalékában is hasonló dologról van szó, a betegség enyhe formában, tünetmentesen zajlott le, de ezek a fertőzöttek elmentek szűrésre.

Ezer ember került kórházba súlyos tünetek miatt. Náluk jelentkezik a láz, de immunhiányosok sokkal kevésbé lázasak. Ők inkább fáradékonyak, fogynak. A betegek 200 esetben intenzív ellátásra szorultak, többnyire a légzési elégtelenség miatt lélegeztetőgépre kerültek, altatásban vannak illetve voltak. Azért küzdenek az orvosok, hogy a fertőzésen sikerüljön őket átjuttatni. Sok esetben meggyógyulnak.Van olyan, aki négy hete lélegeztetőgépen van, de reméljük, hogy azokkal terápiákkal, amiket alkalmazunk, gyógyultan tud távozni

– magyarázta.

Elmondta, sajnos több mint 500 ember meghalt, halálukat valamilyen vírushoz társuló szövődmény okozta.

A vírus nem csak a tüdőt támadja meg, az agyat is, agyvérzést okozva, de ismerünk vesepótló kezelésre szoruló betegeket is. Ez az idős, sok alapbetegségben szenvedő beteg esetében olykor halálhoz vezet. A gyerekeknél kedvező a lefolyás, nem volt haláleset, 10 év alatt nem volt súlyos lefolyású beteg. Ez azért van, mert kevesebb receptor van a gyerekek orrában, amit a vírus meg tud támadni

– magyarázta Szlávik János.

A halálozás magas a környező országokhoz képest, de nem azért, mert rosszul látják el a betegeket, közölte.

Furcsa körülmények között osztottak 200 ezres bírságokat a kijárási korlátozások megsértéséért
Vasszigorral sújtott le a rendőrség három huszonéves fiatalra. A bírság meghaladja a havi fizetésük összegét, pedig azt mondják, csak egyikük édesanyját látogatták meg.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik