Belföld

Kásler kirúgása Orbán fejére hullana vissza

Mihályi Péter szerint ezért inkább trükközik a kormányfő.

A Klubrádióban az egészségügyi közgazdász arról beszélt, hogy Orbán Viktor azért nem meneszti Kásler Miklóst, mert azzal elismerné, hibázott, amikor kinevezte. Ezért most trükközik.

Orbán: ha egy konzervatív vezető hibázik, másnap reggel megölik
Ellenforradalmat akar az Európai Néppártban a miniszterelnök, aki Rómában azt is mondta: Magyarországon egyetlen muszlim migráns sincs.

Mihályi Péter szerint óriási a szakmai és a társadalmi nyomás a miniszter leváltására, a kormányfő ezért azt találta ki, hogy az orvosokat majd azzal nyugtatja, az egészségügy jövőjéről nem a népszerűtlen Emmi-vezetővel, hanem Pintér Sándor belügyminiszterrel kell tárgyalniuk.

Ezzel viszont nem egy reform, hanem valamiféle parancsuralmi rendszer sejlik fel az egészségügyben.

Az egyetemi tanár ugyanis nem tartja normálisnak, ha egy rendőrtábornok tekinti át az egészségügy struktúráját és lehetséges átalakítása lehetőségeit. Kormányfői jóváhagyás nélkül Pintér Sándor nem kaphatna egyre nagyobb szerepet kap az egészségpolitikában, bár Kásler Miklós erre azt a magyarázatot adta, hogy ő maga kérte fel a belügyminisztert az egészségügy átvilágítására.

Mihályi Péter a belügyminiszteri áttekintés után sem számít komoly reformra. Úgy véli, ahhoz Orbán Viktornak szívvel-lélekkel az ügy mögé kellene állnia, de a kormányfő valójában csak politikai hatalmat akar az egészségügyben is. Mindenről ő akar dönteni. Az egészségügyi közgazdásznak bizonyíték nélküli meggyőződése, hogy a kórházürítés is az ő ötlete volt, hiszen éppen ez működése lényege, kormányzásához nincs szüksége szakemberekre, csak parancsvégrehajtókra.

Egy átfogó egészségügyi reform előkészítéséhez Pintér Sándornak nincs komplex társadalmi, gazdasági ismeretanyaga, és az ágazat szereplőit sem ismeri. Bár jól hangzik, hogy a befolyásos vezetőktől, kórházigazgatóktól, orvosbáróktól független, külső ember reformálja meg az egészségügyet, de az nem lehetne egy olyan fontos tárcavezetője, mint a belügyi, aminek politikai mellékzöngéje is van az elmúlt évtizedek nyomán – tette hozzá Mihályi Péter.

Más megközelítésben, Kásler Miklós azért élvezheti változatlanul miniszterelnöke bizalmát, mert a kormányfőnek egyelőre elég a miniszter feltétel nélküli lojalitása, amit a miniszter a minap egy interjúban úgy fogalmazott meg, soha, senki másnak nem lett volna a minisztere. Csak Orbán Viktornak mondott igent.

Kásler: csúsztatás, hogy ki kellett üríteni ágyakat
A miniszter a hazaküldött betegekért orvosaikat teszi felelőssé. Nem érzékeli, hogy Orbán Viktor neheztelne rá.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik