Belföld koronavírus

Kásler kérte Pintért az egészségügy átvilágítására

„Minden több fikció.”

A miniszter tárcája közösségi oldalán adott újabb baráti interjút.  Kásler Miklós ezúttal elismeri, most kivételesen van némi alapja azoknak a híreknek, amelyek szerint Pintér Sándor belügyminiszter világítja át az egészségügyet. Ezt azzal magyarázza, hogy nagyon régi és gyümülcsöző kettejük munkakapcsolata.

Olyannyira, hogy ő maga kérte a belügyminisztert, szervezési tapasztalatait bocsássa a rendelkezésükra abban a tevékenységükben, aminek az a célja, hogy áttekintsék a magyar egészségügy struktúráját, esetleges átalakításának a lehetőségeit.

Minden több fikció.

A Miniszteri percek kérdezője az ellenzék „szenzációhajhász” viselkedését ostorozta a kórházi ágyak kiürítése miatt elhunytak ügyében, amire Kásler Miklós úgy válaszolt, őt egész életében, élete végéig köti a hippokratészi eskü.

Ennek az egyik mondata az, hogy a beteg érdeke a legfőbb törvény. Ennek a szellemében mentek ki a miniszteri utasítások, aminek az alapgondolata az volt, hogy minden beteget el kell látni, akinek az állapota ezt megköveteli, akár életveszély miatt, akár egészségkárosodás miatt. Nyilvánvalóan az, hogy százmillió orvos-beteg találkozót nem én bonyolítok le, hanem az orvosok. Ők döntöttek tehát, saját felelősségük rajta, aki nem követte az utasításokat, nem volt összhangban saját hippokratészi esküjével.

A miniszter hozzátette, ugyanúgy, ahogy a koronavírus-járvány előtt, ha bárki úgy érzi, hogy nem kapta meg a megfelelő ellátást, forduljon a kórház főigazgatójához, a betegjogi képviselőhöz vagy akár az általa vezetett minisztériumhoz.

Miután a kérdező szürreálisnak minősítette Szél Bernadett szereplését a német köztévében, a miniszter azt mondta, egyszerűen nem igaz, hogy nem kaptak védőfelszerelést az egészségügyi dolgozók.

A járvány minden pillanatában az egészségügyi dolgozók is, a szociális otthonok dolgozói is, de akár az érettségi alkalmából a diákok is és a tanárok is mindig megkaptak minden olyan védőfelszerelést, amelyek használata indokolt volt.

Kásler Miklós szerződéskötési korlátozást rendelt el a kórházaknál
A kórházak csak akkor köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társasággal, ha szakmailag megindokolják.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik