Belföld koronavírus

Saját kérésére távozik a Pesti úti idősotthon vezetője

Benyújtotta nyugdíjazási kérelmét a Pesti úti idősotthont vezető Skultéti József, amit a főpolgármester tudomásul vett – értesült a 24.hu.

Cikkünk megjelenése után kevéssel a Fővárosi Önkormányzat közleményben erősítette meg, hogy Skultéti saját kérésére, közös megegyezéssel május 31-ei hatállyal távozik posztjáról.

Skultéti József személyes hangvételű, megrázó levélben kérte felmentését – írta Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, hozzátéve, hogy az önkormányzat köszönetét és elismerését fejezi ki a vezetőnek, aki 49 évet dolgozott a közszolgálatban, ebből 30 évet a szociális ellátásban, 25 évet a főváros szolgálatában töltött.

Skultéti József levelében azt írta, 2016-os kinevezése óta az intézményben végzett munkát mindig elismerően értékelték. Ez a helyzet szerinte megváltozott, amikor a koronavírus-járvány idején ugyanazok az ellenőrök, akik korábban színvonalasnak ítélték a szakmai munkát, olyan hiányosságokról kezdtek jelentéseket írni, amelyeket korábban nem észleltek. Kiábrándító, egyben méltánytalan helyzetet teremtettek az ott dolgozók számára, azok a médiumok, amelyek „az ellátás részleteit nem ismerve, a jogszabályokkal nem törődve becsmérelték” az otthont, jegyezte meg.

Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy, hogy közben a kiváltó okok ismeretlenek maradtak. Túl sok kiváló szakember hagyta el a pályát és sok-sok év szolgálat után otthonunkat azért, mert tovább nem voltak hajlandóak újra és újra átélni a folyamatos (…) megaláztatásokat. Túl sok nekem látni ennek a nagyszerű intézménynek (…) hatóságilag szentesített hírhedtté tételét

– írta. A városháza közleménye ehhez csak annyit tesz hozzá, a Fővárosi Önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy megóvja a Pesti úti idősotthon lakóit és munkatársait „a lakájmédia nem szűnő alantas és hazug rágalmaitól”.

Az intézmény vezetését Merucza Erika jelenlegi gazdasági vezető veszi át, a főváros az intézményvezetői posztra pályázatot ír ki.

Megviselték az elmúlt hónapok történései, főként a propaganda média az intézményt és dolgozókat ért állandó, alaptalan lejáratása

– magyarázta még a hír megjelenése előtt az intézményvezető döntését városházi forrásunk.

Mivel a Fővárosi Közgyűlés soron következő ülése is elmarad még a járványhelyzet miatt, ezért Karácsony Gergely dönthetett a nyugdíjazás elfogadásáról, de előtte egyeztetett róla a frakciókkal. A főpolgármester tudomásunk szerint nem marasztalta Skultétit. Mivel személyügyi kérdésről van szó, ezért ha lenne közgyűlés, ott is zárt napirendi pontként döntenének róla.

A XVII. kerületi Pesti Úti Idősek Otthonában április 1-jén rendelt el a járványügyi hatóság részleges, másnaptól teljes karantént. Az intézményben az ország legsúlyosabb fertőzési góca alakult ki: 520 lakóból és 200 dolgozóból háromszáznál valamivel többen fertőződtek meg koronavírussal május közepéig, és 44-en meg is haltak miatta. A száznál több gyógyult beteg nagy része már visszaköltözött az otthonba, tehát a fertőzéshullám már átvonult az idősotthonon.

A járvány közel minden tizedik magyar áldozata innen került ki,

így nem meglepő, hogy az idősotthon fertőzéséből országos méretű ügy lett. A kormányoldaltól azt sulykolta, hogy Karácsony a felelős, mert az intézmény fenntartója a főváros, így a Fidesz politikai üggyé tette a kérdést.

A Fővárosi Kormányhivatal párhuzamosan több vizsgálatot is indított az intézményben. Ezek közül az egyik eredményét nyilvánossá tette a főpolgármester, és tételesen igyekezett cáfolni a megállapításait. Többször utalt arra is, hogy az idősotthonokba kórházakból kerülhetett be a fertőzés, mivel kénytelenek voltak negatív koronavírusteszt nélkül is visszavenni a lakókat. Karácsony azt indítványozta, hogy zárják ki a kormányhivatalt az ellenőrzésből, mert szerinte politikailag motiváltak a vizsgálatok úgy, hogy a hivatalt a korábbi józsefvárosi fideszes polgármester, Sára Botond vezeti.

Skultéti József semmire nem reagált nyilvánosan, bár a fővárosi vezetésnek többször elmagyarázta zárt ajtók mögött, mi történt az intézményben, és ez alapján is engedélyeznék a nyugdíjazását. Az intézményvezető a járvány kitörése óta csak akkor szerepelt nyilvánosan, amikor Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes mellé állt, amikor az elrontott tesztekről tartott tájékoztatót. Úgy tudjuk, az intézményvezető rossz lelki állapotban volt a fertőzés miatt, ezért is kerülte a nyilvánosságot, és most a posztjáról való távozásban is nagy szerepe van ennek.

Kiemelt kép: a Pesti úti idősotthonban végez ellenőrzést Müller Cecília országos tiszti főorvos, a kép jobboldalán Skultéti József. Fotó: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik