Belföld

A Fővárosi Vízművek figyelmeztetést adott ki: zavarossá válhat a csapvíz

Átöblítik a legfontosabb fővárosi vízvezetékeket. A karbantartás miatt a következő két hétben a több kerületben csökkenhet a nyomás és átmenetileg zavarossá válhat a víz, ám ez nem befolyásolja a vízminőséget.

Közleményben közölte a Fővárosi Vízművek, hogy a következő két hétben olyan karbantartási munkákat végeznek, amelyek nyomáscsökkenést, és a csapvíz zavarosodását okozhatja. Mint írják:

Társaságunk a járványhelyzetre való tekintettel mindent megtesz annak érdekében, hogy a vízellátás zavartalan legyen, vannak azonban olyan halaszthatatlan karbantartási munkák, melyek elmulasztása esetlegesen a vízminőség biztonságát veszélyeztethetné. Ezek közé tartozik a város vízellátása szempontjából meghatározó gerinc- és főnyomóvezetékek öblítése.

A karbantartást minden ősszel és tavasszal a a technológiai és közegészségügyi előírások legszigorúbb betartásával végzik, ennek keretében hálózattisztítást végeznek.

A tájékoztatás szerint

  • A IX. és XI. kerületet érinti a dél-budai, 800 mm átmérőjű gerincvezetékek tisztítása, amely május 20-án 7.00 óra és május 21-én 17.00 óra között folyik majd, és a két kerületben víznyomáscsökkenést, illetve vízzavarosodást okozhat.
  • A IV. és XIII. kerület vízellátásában meghatározó szerepet betöltő észak-pesti főnyomóvezetékek öbltése három szakaszban zajlik majd: május 25-én 7.00 órától május 26-án 15.00 óráig mindkét kerületet érintve, majd május 28-án 7.00 óra és május 29-én 15.00 óra, valamint június 2-án 7.00 órától június 5-én 15.00 óráig már csak a XIII. kerületre hatással.

Hozzátették:

Természetesen ezeknek a munkálatoknak a során is igyekszünk a lehetőségekhez mérten a szolgáltatás folyamatosságát fenntartani. A víz esetlegesen tapasztalható zavarosodása természetes kísérő jelenség, amely nem befolyásolja az ivóvíz minőségét, az néhány perces ülepítés után nyugodtan fogyasztható.

Kiemelt kép: Reflektorok világítják meg a vizet a Fővárosi Vízművek, 80 ezer köbméter ivóvíz befogadására alkalmas, félig töltött Gruber tározójában a Gellért hegy alatt. (MTI / Beliczay László)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik